zářijová zahrada

Zahrada v září

Zahrada nám pomalu odkvétá a mění se do barev podzimu, léto je za námi. Přesto bývají v září ještě příjemně teplé dny, které je dobré využít pro práci na zahradě. Právě toto období můžeme udělat nejvíce pro další zahrádkářskou sezónu.

Sklizeň

Září je na zahradě hlavně ve znamení sklizně ovoce a zeleniny. Postupně dozrávají jablka, hrušky, švestky, pozdní broskve a ostružiny. Před prvními mrazíky je třeba ochránit a sklidit zeleninu jako například květák, tykve, cukety, dýně, melouny. Mrazíky by je mohly znehodnotit. Při dobrém sladování na chladném a dobře větraném místě nám sklizená úroda vydrží až do Vánoc.

Tráva

Zahrada bude chtít ještě posekat a pořádně shrabat. Nyní je ideální dosít místa, která jsou holá, na jaře krásně vyroste. Zalévání již také není potřeba, zalévejte jen v případě velkého sucha. Konec září je ideální pro provzdušnění trávníku vertikulací. Tráva se provzdušní, zbaví se mechu a ke kořínkům se po dobu zimy bude dostávat voda, živiny a vzduch. Na jaře se pak budeme moci těšit na krásný trávník.

Dřeviny

Ideální čas pro výsadbu okrasných i ovocných dřevin je říjen. Ale vykopat jámy a připravit zahradu na výsadbu je dobré v září. Jámy dostatečně zvětrají a novým sazenicím se bude dařit. Jehličnany se mohou vysazovat již nyní. Velmi důležité je v tento měsíc důkladně zalévat jehličnany, aby přečkaly zimu.

Připravte záhony a můžete sázet

Záhony připravte na sázení tím, že je zryjete, nakypříte a přidáte kompost. Chladnější zářijové dny jsou nejlepší dobou na vysázení jarních cibulovin – kosatců, krokusů, bledulí, tulipánů…

Záhony, které budete připravovat na příští sezónu je dobré zbavit důkladně plevelu a nenechat ho vysemenit. Plevel zlikvidujte, na jaře budete mít na zahradě o starost méně.

S prací na zahradě Vám rádi pomohou a poradí naši zkušení Super Sousedé, na které se neváhejte obrátit – zadejte si zakázku na našem portálu. 😊

Zadat zakázku

Komentáře