únor na zahradě

 

Únor je tu. Chvilku jsme si od zahrádkaření odpočinuli. Ale právě únor je ten pravý měsíc, kdy zase začít o naši zahradu pečovat.

 

Počasí klasickému únoru – nejchladnějšímu měsíci v roce – moc neodpovídá a na zahradě se pomalu začínají probouzet sněženky, krokusy a konvalinky. S probouzející se přírodou je čas za příznivého počasí začít s prací na zahradě.

 

Zasejte sazeničky

 

Zahrádkářské práce v únoru začínají především předpěstovaním sazeniček na okenní parapety. K předpěstování se hodí především pro rajčata, lilky, papriky, ředkvičky a pórku.

 

Největší práce je v sadu

 

Únor je také ten pravý měsíc začít s údržbou sadu. Dřeviny je potřeba řádně prořezat.

Měly by se odstranit všechny větve zasahující do koruny a větve nemocné či poškozené, aby stromy měly sílu na jaro, postříkat a navést k nim kompost.

Kmeny stromů bychom měli ochránit z jižní strany vápnem nebo zakrytím před vznikem mrazových desek. Častokrát postačí i prkno, které opřeme o kmen stromů.

 

Na jaro je potřeba připravit hlavně sad

 

Vykopat jámy na nově plánovanou výsadbu stromků je potřeba udělat také teď, pokud jsme to nestihli už v listopadu.

Starší peckoviny můžeme přeroubovat, míza u nich začíná proudit dříve než u jádrovin. A koncem února můžeme také prořezat vinnou révu.

Pokud nemrzne a jsou suché dny, můžeme pořádně zalít jehličnany na naší zahradě.

 

Kontrola je důležitá

 

Nesmíme zapomínat na uložené cibule a hlízy a zkontrolovat jejich stav, popřípadě ty špatné vyhodit. Zazimované pelargonie je potřeba seříznout a je nejvyšší čas je také přesadit.  Sklep je při teplejších dnech důležité řádně větrat.

 

Výsev

 

Únor je ten správný měsíc pro výsev paprik, mrkve a kořenové petržele. Do studeného pařeniště můžeme začít s výsevem ředkviček. Pokud máme již mrkev zasetou od listopadu, je dobré přikrýt právě teď záhony bílou netkanou textilií.

 

Všechnu tuto starost můžete nechat na našich Super Sousedech. Super Soused Vám se zahradními pracemi pomůže a vy si můžete dopřát konec zimy v teple domova a počkat na jaro :-).

 

 Zadat zakázku

 

 

 

 

Komentáře