Taky vás svrbí ruce? Chcete se už konečně hrabat ve špinavé hlíně? Klečet na kolenou a vzývat zahradní božstvo?

Chystáte se na jaře vysadit pár květin a rostlin, ale nechcete, aby je náhlý mráz proměnil v suché troudy?  Statistiky a zkušení zahrádkáři tvrdí, že 14.května je to magické datum, kdy se už nemusíme bát a můžeme být trochu odvážnější. Tak jdeme na to! 

Příprava záhonů

Než začnete sázet a sít, vyčarujte si záhony jako z vystřižené z časopisu. Takže, popadněte lopatu a začněte čistit. Všechny listy, větvičky a kdovíco ještě – to všechno musí pryč! Plevel berte i s nejmenšími kořínky, ať nezadusí vaše nové, mladé rostlinky. Pak trochu rozhrabejte půdu, aby se pořádně nadýchala a provzdušnila. 

A nezapomeňte přidat hnojivo – rostliny budou vděčné a vy budete mít hezčí květiny i zeleninu. Hnojiva nemusí být jen chemická, ale o tom příště.

Jak správně vysadit rostliny

Vyberte si pěkné, zdravé rostlinky. Ty se skvrnami nebo polámanými větvičkami nechte stranou. 

Udělejte důlek, jemně vložte rostlinku a opatrně zasypejte půdou. A teď pozor, nezašlapejte ji  jako slon v porcelánu, jen lehce zatlačte, aby se půda dobře usadila.

Péče po výsadbě – aneb jak se stát rostlinným doktorem

Po vysazení je důležité, aby vaše nové rostlinky měly dostatek vody, ale neutopte je! A co takhle trochu mulče? Víte co je mulč? Mulč může být organický a nebo anorganický materiál, který pomáhá rostlinám udržet vláhu a zároveň drží plevel pěkně zkrátka. Může být i pěkným dekoračním prvkem. Více o mulčování ZDE

A když už jsme u toho, dávejte pozor na škůdce. Nechceme přece, aby se naše zahrada stala jejich bufetem. 

Co vysadit v květnu? 

A na závěr co tedy vysadit? Protože nechceme, aby jste si lámali hlavu, co vlastně vysadit, tady máte náš seznam:

Okrasné rostliny: Levandule, petúnie, pelargónie, růže, kosatce

Zelenina: Rajčata, paprika, česnek, cibule, řepa, pór, okurky

Plodiny: Jahody, borůvky a jiné bobuloviny

 

Komentáře