Co je to Mulč?

Mulč je materiál, který se rozložíme na povrch půdy kolem rostlin. Může být organický, jako je kůra, sláma, drcené listí, nebo anorganický, jako je kamení či umělá textilie. Jeho úlohou je chránit, vyživovat a krášlit zahradu.

Proč mulčovat?

 Mulč pomáhá udržovat vlhkost v půdě, což je během suchých období neocenitelné. Snížení výparu znamená méně časté zalévání, což šetří vaši peněženku i životní prostředí. Vrstva mulče brání růstu plevelů, které by jinak soutěžily s vašimi rostlinami o vodu a živiny.

Organické mulče se postupně rozkládají a obohacují půdu o živiny. Tento přirozený proces podporuje zdravou půdní strukturu a aktivitu mikroorganismů.

V zimě mulč funguje jako izolační vrstva, která chrání kořeny rostlin před mrazem. V létě zase chrání půdu před přehříváním.

Jak správně mulčovat?

Zvažte, co je nejlepší pro vaše rostliny. Například dřevitá kůra je vynikající pro dekorativní účely, zatímco sláma a listí jsou ideální pro zeleninové zahrady.

Před aplikací mulče odstraňte plevele a ujistěte se, že půda je vlhká. Máte hotovo? Rozprostřete mulč rovnoměrně kolem rostlin. Ujistěte se, že vrstva není příliš tlustá, aby nedošlo k udušení kořenů – obvykle stačí vrstva o tloušťce 5 až 10 cm. Organický mulč se časem rozkládá, proto je třeba ho pravidelně obnovovat, obvykle jednou ročně.

Mulč může být velmi rozmanitý, což umožňuje nám zahradníkům vybrat si ten pravý typ podle našich specifických potřeb a estetických preferencí. Mulče, jak jsme již psali,  se obecně dělí na dvě hlavní kategorie: organické a anorganické. Každý z nich má své jedinečné vlastnosti a využití.

Organické mulče

  1. Drcené listí – Jedna z nejlepších a nejdostupnějších možností pro mulč, která postupně rozkládáním dodává půdě živiny. Něco málo jsme o tomto tématu psali zde

  2. Sláma – Oblíbená zejména ve zeleninových zahradách; je lehká a dobrá na potlačení plevelů, ale může obsahovat semena, která mohou klíčit.

  3. Dřevitá kůra – Velmi populární volba pro okrasné záhony, dostupná v různých barvách a velikostech. Je esteticky přitažlivá a trvanlivá.

  4. Kompost – Může sloužit jako mulč i jako vylepšení půdy. Podporuje zdravou půdní mikroflóru a zlepšuje strukturu půdy. Pozor, ať si rostli nespálíte.

  5. Štěpky – Výsledek drcení větví a kmenů. Štěpky jsou skvělé na velké plochy a pomalu se rozkládají.

  6. Trávníkový posek – Dobrý zdroj dusíku pro půdu, ale používejte ho vrstveně, abyste zabránili zhnití a tvorbě plísní.

Anorganické mulče

  1. Kameny a štěrk – Trvanlivé, nevyžadují obnovu a jsou vhodné pro suché klima, kde pomáhají udržovat teplotu půdy.

  2. Geotextilie – Tkané nebo netkané látky, které potlačují růst plevelů, zatímco umožňují průchod vody a vzduchu.

  3. Plastové fólie – Často se používají v komerčním zemědělství, zejména u plodin, které preferují teplejší půdní teploty, ale mohou omezovat výměnu vzduchu a vody.

 

Komentáře