Aby tomu tak skutečně bylo a náš trávník byl krásně zelený, je třeba se o něj správně starat. Téma dnešního článku mě napadlo, když jsme po letech špatné péče zjistili, že je něco špatně.

Před lety jsme si koupili krásnou, několik století starou, chalupu na Šumavě. Okolo domečku byl krásný zelený trávník, radost jen pohledět. Koupili jsme sekačku a sekali, hrabali a nechali ho osudu. Dosáhli jsme toho, že máme trávník zažloutlý, místy holá místa a občas na nás vykoukne bodlák.

Neudržovaný trávník

Nejdůležitějším prvkem péče o trávník je sekání. Díky správnému, častému sekání zabráníme různým nešvarům, jako bodlák uprostřed vašeho hýčkaného trávníku, zároveň ho ochráníme před případnými chorobami.

 

Jak poznáte tupý nůž a jak váš trávník?

Kromě toho, že je naše tráva roztřepená, může být ukazatelem i cestička trávy, která za vámi zůstává. Když je náš nůž tupý, většina kapacity motoru sekačky se snaží prodrat trávníkem a již nemá sílu vhánět nasekanou trávu do koše. Pokud nejste přeborník v hrabání trávy a necháte posečenou trávu na trávníku ležet, zadusíte si ji a vytvoří se vám nevzhledné mapy.

 
 Víte co je odnožování?
 

Trávník samozřejmě sekáme, aby se po něm hezky chodilo i lahodil oku. Celý proces ale není jen zkrácení travních listů. To co dělá trávník krásným a zdravým je odnožování. Jednoduše řečeno jde o košatění. Správným sečením se nám odnožuje a tím houstne.

Problém nastane v okamžiku, kdy list sekačkou neseřízneme, ale roztřepíme. Tím je list trávy narušený na tolik, že rostlinka chřadne a nerozmnožuje se odnožením. Tím se dostáváme k nejdůležitějšímu okamžiku. Ostřete nože!

Zní vám v hlavě argument „ale já si takhle trávník hnojím“

  Víte co je mulčování?

 

 

Mulčování je nejekologičtější způsob zpracování posekané trávy. Jde o nasekání trávy na velmi drobné kousky, které můžeme na trávníku nechat ležet. Díky tlení působí jako hnojivo.

Mulčování mohu jedině doporučit, ale mulčujte jedině jemně nasekanou trávou, kterou získáte díky sekačce se speciálním mulčovacím nožem, samozřejmě ostrým.

Pomalu jsme ve finále správné péče o trávník. Nezapomínejte trávník zalévat a občas ho osít. Pokud trávníku poskytnete veškerou možnou péči, budete se moct těšit na krásný hustý .

Co dělat pokud jste si trávník už zničili  jako my? Bude to běh na dlouho trať a já vím, že kromě vertikulace, budeme muset hodně sít, zalévat a zajistit aerifikaci. O tom všem vám napíši v nějakém dalším článku.

 

 

 

Komentáře