řez ovocných stromů

 Správný střih ovocných stromů je klíčovou součástí péče. Pomáhá kontrolovat růst, podporuje zdraví stromu a zvyšuje kvalitu a množství produkovaného ovoce. Správné stříhání zahrnuje odstranění mrtvých, nemocných nebo překrývajících se větví a také tvarování koruny stromu pro lepší přístup slunečního světla a cirkulaci vzduchu.

Základní principy stříhání

  1. Nástroje: Používejte ostré a čisté stříhací nástroje, jako jsou zahradnické nůžky, větvičky a pilky pro větší větve.
  2. Technika: Stříhejte větve nad vnějším pupenem směřujícím ven z koruny, což podporuje růst větve ven a zabraňuje husté koruně. Je nutné abyste odstranili větve, které směřují přímo vzhůru.  Přírůstky hlavních větví zkraťte asi o 1/3.
  3. Míra stříhání: Obecně se doporučuje odstranit ne více než 25% koruny stromu během jednoho stříhání, aby se strom neoslaboval.

Techniky stříhání podle typu ovocných stromů

Jabloně a hrušně

  • Cíl: Vytvořit otevřenou korunu, odstranit přeplněné, nemocné nebo poškozené větve, ztenčit korunu pro lepší cirkulaci vzduchu a světla..
  • Metoda: Odstraňte všechny mrtvé nebo poškozené větve. Vyberte 4-6 hlavních větví jako kostru stromu a odstraňte ostatní, které jsou v konkurenci nebo se překrývají. Hrušně reagují dobře na stříhání, takže můžete být o něco razantnější při formování koruny a odstraňování větví.
  • Časování: Nejlepší doba pro stříhání jabloní je pozdní zima nebo časně na jaře předtím, než začnou rašit pupeny.

Třešně a višně

  • Cíl: Udržovat stromy nízké pro snadnější sklizeň a odstranit vnitřní větve, které jsou příliš blízko sebe nebo se kříží. 
  • Metoda: U třešní minimalizujte stříhání, aby se předešlo nadměrnému růstu větví. U višní můžete být razantnější, stejně jako u hrušní. Odstraňte vnitřní větve, které blokují světlo a vzduch.
  • Časování: Třešně stříhejte ideálně ke konci kvetení. V průběhu vegetace pak odstraňujte nové přírůstky.

Švestky

  • Cíl: Zamezit přetížení větví ovocem.
  • Metoda: Pravidelně prořezávejte pro udržení zdravé struktury a podporu nového růstu. Odstraňte slabé a poškozené větve. Švestky jsou poměrně odolné vůči stříhání, ale je dobré když zachováte přirozený tvar stromu a zamezíte nadměrnému ztenčování, které by mohlo snížit produkci ovoce
  • Časování: Švestky by měly být stříhány v pozdní zimě nebo časně na jaře, ale po třešních, aby se snížilo riziko onemocnění.

Broskvoně

  • Cíl: Odstraňte staré větve, které již neprodukují ovoce. A podpořte tak růst nových větví, které budou ovoce produkovat.
  • Technika: Broskvoně potřebují rozsáhlejší stříhání, aby se podpořil růst nových větví. Udržujte otevřený střed koruny a odstraňujte větve rostoucí směrem dovnitř.
  • Časování: Broskvoně stříhejte v pozdní zimě nebo časně na jaře, ale dříve než ostatní druhy, protože brzy kvetou.

Výchovný nebo opravný řez?

Výchovný řez

se zaměřuje na formování rostliny v raných fázích jejího růstu. Cílem je vytvořit silný, zdravý a dobře strukturovaný strom, který bude schopen nést ovoce nebo květy, odolávat nemocem a škůdcům a vydržet nepříznivé povětrnostní podmínky. Při výchovném střihu se odstraňují konkurenční, překrývající se nebo slabé větve, aby se zajistil dostatečný vzduch a světlo pro všechny části rostliny a podpořil se její zdravý růst. Tento druh střihu se obvykle provádí v prvních letech života rostliny.

Opravný řez

se používá u dospělých, zralých stromů a keřů k opravě nebo zmírnění problémů způsobených špatným řezem, poškozením, chorobami nebo škůdci. Cílem opravného střihu je obnovit zdraví, vitalitu a estetickou hodnotu rostliny. Mohou být odstraněny poškozené, mrtvé nebo nemocné větve, jakož i větve, které se třou o sebe nebo jsou příliš husté a brání proudění vzduchu nebo pronikání světla do koruny. Opravný střih může také zahrnovat redukci výšky stromu nebo ztenčení koruny pro lepší stabilitu a prevenci škod způsobených větrem.

 Výchovný střih se provádí v raných letech života rostliny, opravný střih je obvykle potřebný u zralých, plně vyvinutých rostlin.

Bezpečnost a údržba nástrojů

  • Při stříhání vždy používejte ochranné rukavice a ochranné brýle
  • Udržujte nástroje čisté a ostré, aby se předešlo poškození větví a snížilo riziko šíření nemocí.

 

Pravidelné a správné stříhání je zásadní pro zdraví ovocných stromů a úrodu. Nezapomeňte, že každý strom je jedinečný, a proto je důležité pozorovat a reagovat na jeho specifické potřeby a reakce na stříhání.

Pekný návod na střih stromů najdete například zde

Komentáře