Pravidelné malování zdí zlepší vzhled vaší domácnosti, ale také může přispět k ochraně vás i vašeho bytu. Že vás to nebaví a malujete pořád? Odborníci doporučují malovat v rozmezí  3 – 5 let, to podle toho o jaký prostor se jedná. Třeba dětské pokoje je vhodné malovat častěji, chodbu pak můžete trochu ošidit. Čerstvý nátěr přináší svěžest, skryje nedokonalosti a dodá stěnám nový život. Kromě toho je ale také praktickým opatřením, které chrání vaše stěny před vlhkostí a prachem.

Známe to všichni, nikoho z nás malování zdí nebaví a ještě horší je úklid. Proto je důležitá příprava.  Odstraňte nábytek z místnosti nebo jej přesuňte do středu a zakryjte fólií. Podlahy zakryjte ochrannou plachtou nebo novinami, aby nedošlo k jejich poškození a úklid bude rychlejší.

Příprava stěn

Stěny je třeba očistit od prachu a nečistot, a pokud jsou na stěnách mastné skvrny, použijte mýdlovou vodu. Praskliny a díry vyplňte tmelem a po zaschnutí je obruste. Okraje a rohy, vypínače, rámy dveří zakryjte páskou, aby byl nátěr čistý a přesný.

Pokud je omítka popraskaná, odlupuje se nebo je jinak poškozená, je nutné ji oškrábat. To nás nemine ani pokud je na stěnách mnoho vrstev barvy, které jsou výrazné a budou prosvítat. Tím zajistíte, že nový nátěr bude rovnoměrný a vydrží déle.

Stačí jeden vrstva?

Když malujeme, často řešíme , zda jeden nátěr stačí. Jeden nátěr může být dostatečný pro malé opravy nebo pokud malujete světlou barvou na světlou stěnu. Pro dosažení rovnoměrného a profesionálního vzhledu je však obvykle potřeba aplikovat alespoň dva nátěry. Více nátěrů zajišťuje lepší krytí a trvanlivost.

Štětka nebo váleček?

Váleček je ideální pro malování velkých ploch, jako jsou stěny a stropy, protože umožňuje rychlé a rovnoměrné nanášení barvy. Pro texturované nebo hrubé povrchy použijte váleček s delším vlasem. Naopak štětka je vhodná pro malování detailů, okrajů a rohů, kde je potřeba přesnost. Také je užitečná pro malé plochy a opravy.

A je vymalováno!

Po malování je důležité správně uklidit. Zaschlá barva se nejlépe odstraňuje pomocí teplé mýdlové vody a houbičky. Pro odolné skvrny můžete použít speciální odstraňovač barvy, ale vždy postupujte podle pokynů výrobce. Velmi záleží na povrchu, který budeme umývat. Přece jen jiné zacházení snese vinylová podlaha a jiné dřevěné parkety. Moje babička doporučovala umýt cákance octovou vodou, tak to vyzkoušejte 🙂

Komentáře