Zahradní nábytek je nedílnou součástí každé venkovní zóny, která představuje ideální místo pro relaxaci a odpočinek. Existuje mnoho druhů materiálů, z nichž každý vyžaduje specifickou péči.

Ratanový nábytek

je oblíbený pro svůj přírodní vzhled a pohodlí. Existují dva hlavní druhy ratanu: přírodní a umělý (syntetický).

Pro odstranění prachu a nečistot z přírodního ratanu použijte měkký kartáč nebo vysavač s nástavcem. Pro důkladnější čištění pak vlhký hadřík a jemný mýdlový roztok. Přírodní ratan by měl být chráněn před přímým slunečním světlem a vlhkostí. Umístěte ho ideálně pod střechu nebo do krytého prostoru. Pravidelně kontrolujte spoje a případně je utáhněte nebo opravte. Pro ochranu povrchu použijte speciální ratanový lak nebo olej.

Umělý ratan je odolnější a snadno se čistí. Vyhněte se pouze abrazivním čistícím prostředkům. I když je tento materiál odolnější vůči povětrnostním podmínkám, je lepší nevystavovat ho extrémům. Na zimu ho raději uklízejte.

Hliníkový nábytek

skvěle vyčistíte octovou vodou a je odolný vůči povětrnostním vlivům. I přes jeho odolnost jej raději nevystavujte extrémním teplotám.

Ocel a železo

jsou náchylné k rezavění, proto po umytí saponátem nábytek důkladně osušte. Pravidelně kontrolujte zda někde nereziví a v případě potřeby ošetřete postižená místa brusným papírem a antikorozním nátěrem.

Dřevěný nábytek

dodává zahradě přírodní a rustikální vzhled, ale vyžaduje pravidelnou ochranu hlavně proti výkyvům počasí. Umyjte opět mýdlovou vodu, můžete použít měkký kartáč. Důkladně osušte dřevo, aby nedošlo k plísním a hnilobě. Aplikujte dřevěný olej, lazuru nebo lak pro ochranu před vlhkostí a UV zářením. Tento postup opakujte minimálně jednou ročně. Pravidelně kontrolujte nábytek na praskliny nebo poškození a v případě potřeby je opravte tmelem.

Plastový nábytek

je lehký, cenově dostupný a také se snadno čistí, ale je citlivý na UV záření a vysoké či nízké teploty. Pro odolné skvrny použijte jemný čisticí prostředek speciálně vyráběný pro plastový nábytek. Chraňte nábytek před přímým slunečním světlem, abyste zabránili vyblednutí a křehnutí. Pokud zrovna není používán, zakryjte ho plachtou nebo uložte do krytého prostoru.

Teď už víte jak se postarat o nábytek, je tedy čas postarat se o sebe. Připravte si knihu, něco dobrého k pití a jídlu, je čas užít si posezení.

Komentáře