Řemeslníci jsou v Čechách váženým a nedostatkovým „zbožím“. Což u je fenoménem několika posledních let.

 

Řemeslníci nejsou napříč obory

Nedostatek odborníků se projevuje výrazným růstem ceny řemeslnických prací, které za poslední 2 roky vzrostly téměř o jednu čtvrtinu. Aktuálně chybí v Čechách okolo 400 tisíc řemeslníků napříč všemi obory. Obory jako je sklářství, malířství a lakýrnictví a tzv. střechařské profese úplně stagnují.

Za poslední dva roky vzrostly nejvíce ceny u zednických prací, a to téměř o polovinu, dále obkladačské a malířské práce. Tyto obory zaznamenaly nejvyšší nárust cen. Vzrůst cen má na svědomí i stálé zdražování stavebních materiálů dodavatelů. Ten hlavní důvod však je, že nejsou řemeslníci.

 

Na kvalitního řemeslníka s licencí si počkáte i měsíce

Pokud potřebujeme instalatéra, elektrikáře nebo topenáře, není nic neobvyklého, že si počkáte několik týdnů až měsíců, až bude mít volný termín. Tyto profese, u kterých je potřeba licence, mají velký nedostatek řemeslníků a často právě na těchto profesích stojí i týdny stavby nových rodinných domů či rekonstrukce bytů.

Stavební firmy v Čechách jsou v dnešní době zcela závislé na zahraničních zaměstnancích, bez kterých by nemohly působit.

 

Naděje na obzoru

Zájem o řemeslné obory poslední dobou lehce narůstá. Problém je však ten, že kvalitní a zkušení řemeslníci již odcházejí do důchodu a nově vyučených řemeslníků je podstatně méně. Ti povětšinou jdou pracovat do zahraničí, zejména do Německa a Rakouska, jejichž nabídkám české firmy konkurovat nedokážou.

Ale i u nás se již z řemesla stává lukrativní a dobře placená práce. Lidé si začali spolehlivých a pečlivých řemeslníků vážit.

 

Vyzkoušejte služby portálu Supersoused.cz

Spoustu takových řemeslníků naleznete i na našem portálu Supersoused.cz. U nás najedete přes 5500 registrovaných Super sousedů, kteří Vám rádi pomohou s jakoukoliv domácí prací. Najdete u nás instalatéry, malíře, elektrikáře, podlaháře a další.

 

Vybíráte hned z několik nabídek

Velkou výhodou je, že po zadání nezávazné zakázky, dostanete hned několik cenových nabídek od naších Super sousedů, ze kterých si vyberete tu, pro Vás nejlepší. Ať už budete vybírat podle ceny nebo hodnocení sousedů, které dávají přímo naši klienti, kteří už mají s portálem Supersoused.cz svou zkušenost.

 

Sháníte-li řemeslníka, tak směle do toho. 😊

Zadat zakázku

Komentáře