Plísně ohrožují právě v tomto zimním období naše příbytky.

Plísně v domě či bytě už dávnou nejsou jen strašákem starých staveb, ale často i novostavby tento problém každoročně trápí.

Jak se vyhnout plísní v bytě a co jí způsobuje?

Spory plísně se přenášejí vzduchem a nejčastěji se do bytů dostanou v letním období nebo na jaře, usadí se na téměř jakémkoliv materiálu a čekají na svoji dobu. Tedy na vlhkost, která přichází nejčastěji v zimě. V domácnostech méně větráme a vlivem sušení prádla, vaření, koupání a spolu s topnou sezónou jim vytváříme ideální prostředí pro to, aby se začaly rozrůstat a množit.

Nejnáchylnější jsou obvodové zdi, které bývají nejstudenější a vlhkost se tam nejlépe stráží a drží. Není ale výjimkou plíseň pod kobercem a tapetami. Často se stává, že majitelé o plísni nemají dlouhá leta ani tušení. Plíseň se umí dobře schovat za skříně či kuchyňské linky. O to větší překvapení pak bývá prozření, jak až moc májí svá obydlí plísní napadená.

Jak už jsme zmínili, tento problém bývá velice často i u novostaveb. Je to tím, že lidé si pořizují kvalitní okna, které skvěle těsní. Tím pádem bohužel není prostor, kudy by vlhký vzduch odcházel z místností, tedy se tvoří vlhké ideální prostředí pro plísně.

Jak poznáme, že je naše domácnost ideální pro růst plísní?

Je to jednoduché. Pokud máme vlhkost v bytě dlouhodobě nad 60 procenty, je velice pravděpodobné, že se v takovém prostředí bude plísním dařit. Vlhkost bytu nám změří vlhkoměr, který se dá pořídit za pár korun v téměř každém elektru či obchodech pro alergiky.

V takovýchto příbytcích je dobré pravidelně kontrolovat stěny a to i tam, kam běžně nekoukáme – za skříněmi, za sedačkou, kuchyňskou linkou, náchylné jsou místnosti určené k sušení prádla a koupelny.

Boj s plísní

Nejlepší je prevence.

V zimním období tedy ideálně větrat několikrát denně všechny místnosti. V koupelně, pokud nemá okno, je dobré naplno využívat ventilátor na odvětrávání vzduchu. Nábytek je dobré mít kousek ode zdi, ne aby byl na zdi připevněný.

A samozřejmě pokud nedokážeme zatočit s vlhkostí, existují tzv. odvlhčovače, které umí vlhkost v místnosti pohltit.

Pokud jste již plíseň doma našli, neztrácejte čas a jednejte. Plíseň nám může způsobit podráždění sliznice, chronickou rýmu, astma a mnoho dalších neduhů. Není tedy proč otálet a s plísní zatočit.

Často stačí speciální postřik nebo nátěr přímo na plísně, který se musí podle návodů opakovat a většinou máme vyhráno.

Pokud potřebujete přemístit těžký nábytek, abyste zjistili, zda i u Vás není plíseň. Nebo kvůli plísni demontovat například kuchyňskou linku, obraťte se na Supersoused.cz, který Vám se vším rád pomůže.

Zadat zakázku

Komentáře