Žehlit či nežehlit? Tuto otázku si pokládá skoro každý. Žehlení totiž patří k nejméně oblíbeným domácím pracím, kterým se jednou za čas nevyhne nikdo z nás.

Nejjednodušší způsob, jak se zbavit žehlení, je obrátit se na supersoused.cz, naši Super sousedé Vám rádi pomohou a můžete si je objednat jak na pravidelné žehlení po celý rok, nebo jen nárazově, například pokud se Vám nakupí hory vypraného prádla po dovolených. Pak je zaručené, že už žehlit nebudete muset. 🙂

 

Zadat zakázku

Ale i tak máme pár tipů, jak oblečení, které je potřeba žehlit, zredukovat na minimum.

 

Vše začíná už v pračce

U každého oblečení je potřeba respektovat teplotu, na kterou je doporučeno prát. Pokud toto nedodržíme hrozí, že se vlákna polámou, změní se struktura látky a oblečení bude zmačkané stále.

Předejít tomu, že vyndáme zmuchlané prádlo z pračky lze tak, že otáčky ždímání dáme na co nejméně. Prádlo sice schne pomaleji, ale nevyndáte ho sežvýkané a dá se s ním ještě dobře pracovat a srovnat.

Abychom neměli zmačkané prádlo jen co ho vyndáme z pračky, je dobré jí neplnit natěsno a nechat trochu prostoru. Pokud pračku přeplníme, prádlo se v ní nemůže hýbat, často se i špatně vypere.

Dnešní chytré pračky už mají program, které se jmenuje „snadné žehlení“, kdy během pracího cyklu dochází ke zvýšení objemu vody a následně k šetrnému ždímání. To v praxi znamená, že prádlo je provzdušněné a ždímáním se tolik nezmačká.

 

Věšení je věda 😊

Když nám pračka dopere, následuje další důležitý krok, a to věšení prádla.

Prádlo po vyprání ihned vyndejte. Čím déle ho v pračce necháte, tím více bude zmuchlané a může i zatuchnout.

Co můžete, pověste na ramínka.

Prádlo vyklepejte, vypněte a dejte sušit na ramínko. Takto jdou sušit veškerá trička, mikiny, šaty, halenky. Ramínko použijte plastové. Dřevěná ramínka při kontaktu s mokrým prádlem mohou udělat fleky na oblečení. Když si dáte záležet, aby bylo prádlo vypnuté nebudete muset žehličku vyndat ze skříně. Na kalhoty jsou nejlepší ramínka pro ne určené, vypněte kalhoty, srovnejte švy, puky a připněte na ramínko.Svetry naopak narovnejte a sušte ve vodorovné poloze. Pokud byste svetr pověsili na ramínko hrozí, že se Vám nepěkně vytahá a tvar se zdeformuje.

 

Po uschnutí hned složit

Jakmile prádlo uschne, je důležité nenechávat ho takzvaně přeschnout, ale ihned ho složit.

 

Pokud budete dodržovat všechny tyto postupy, zaručujeme, že žehličku budete potřebovat minimálně. Na nežehlení košil a halenek bohužel návod nemáme, ale jak jsme zmínili už na začátku, stále je tu supersoused.cz, který Vám se žehlením rád pomůže.

 

 

Komentáře