kompost

Kompost a kompostování se opět vrací do módy a je to dobře. Zbavíme se tak efektivně domácího bioodpadu. Je však potřeba se o něj starat.

 

Co je to kompost

Kompost je velmi užitečná věc. Zbavíme se díky němu veškerého bioodpadu, který domácnost vyprodukuje. Ušetříme tak soustu místa v popelnicích a spoustu peněz za kvalitní hnojivo pro naši zahradu.

 

Jak a kdy kompost založit

Pokud máme zahradu, je vhodné najít skryté místo, kde nebude kompost nikoho obtěžovat. Povětšinou se volí způsob vykopání jámy, která nemusí být velká nebo postavení dřevěného ohradníku. Velikost kompostu záleží jen na vás a na velikosti vaší zahrady. Je tedy dobré dopředu promyslet, kolik bioodpadu domácnost vyprodukuje. Na kompost můžeme házet veškerý odpad rostlinného a živočišného původu – listí, trávu, slupky, vaječné skořápky, kávovou sedlinu, listy od čaje. Čím různorodější organický odpad budete do kompostu dávat, tím kvalitnější hnojivo vám vznikne.

Nejvhodnější období na založení kompostu je právě teď, tedy pozdní léto, kdy se na zahradách hromadí jak posečená tráva, tak i popadané plody ze stromů a odkvetlé květiny. Do kompostu patří i sláma, seno, malé nasekané větve, popel ze spáleného dřeva. Jednotlivé vrstvy kompostu je dobré proložit vrstvou hlíny.

 

Co na kompost nepatří

Na kompost nepatří uvařené zbytky jídel a maso jak syrové tak vařené, stejně tak chleba. Tyto potraviny podléhají rychle plísni a to pro kompost není dobré.

 

Kompost musí dýchat

Pravidlem pro dobré kompostování je pravidelné provzdušňování a přehazování jednotlivých vrstev kompostu. Kompost se musí provzdušnit – okysličit, a všechny vrstvy se musí promíchat (jak dusíkaté, tak uhlíkaté). Každý druh bioodpadu má totiž odlišný poměr těchto složek.

 

Kdy můžeme kompost začít používat?

Ideální je počkat si na kompost rok, pak je připraven k použití a začínáme využívat spodní vrstvu, která je v kompostu nejdéle a tím pádem je nejlépe „uzrálá“.

Supersoused.cz

 

Komentáře