zazimovani bazenu

Zazimování bazénu si připravte 

Léto je sice ještě v plném proudu, proto nikoho zatím nenapadne zazimování bazénu, nicméně je potřeba učinit včas a myslet, na co nezapomenout a na co se připravit. 

Kdy začít? 

Zazimování bazénu by se mělo udělat v době, kdy noční teploty vzduch nejsou pod bodem mrazu a teplota vody je okolo 10°C. Vodu je lepší nevypouštět, ušetříme tak jak naši peněženku, tak i životní prostředí. Pokud vodu dobře zazimujeme, v létě nám zase dobře poslouží. Navíc sami výrobci doporučují vodu v bazénu nechávat. Tlak vody drží stěny bazénu a zabraňuje borcení stěn.  

Jak na to 

1.      Vyčistíme bazén a vodu 

Na veškeré čistění používáme k tomu určenou bazénovou drogerii, přípravky jsou profesionální a prodloužíme jimi životnost bazénu i vody. 

Nejprve začneme důkladným vyčištěním bazénu. Plovoucí nečistoty odstraníme siťkou. Dno vysajeme bazénovým vysavačem. Na hladinu dáme dilatační plováky, které zabrání ledu vytvářet tlak na stěny bazénu. Pokud se vytvoří led, nerozbíjíme jej, hrozí, že kry poničí nenávratně stěny bazénu. 

2.      Odpojíme filtraci, čerpadlo a hadice 

Filtraci vydesinfikujeme. 

Vodu také musíme na zimu připravit a to tak, že zkontrolujeme chemické složení. Hodnota pH by mela být okolo 7,0 – 7,4 a chlor 03, – 0,6 mg/l. 

Výška hladiny vody by měla být asi 10 cm pod sběračem nečistot a na vratku trysky připevněte zátku. Hladinu vody snižujeme proto, abychom mohli vypustit vodu z potrubí a čerpadel. 

Hadice odpojíme a vylejeme z nich veškerou vodu. 

Filtraci také odpojíme, demontujeme čerpadlo, ze kterého vylejeme veškerou vodu. Filtraci uklidíme na suché místo. 

3.      Vše uschováme na další sezónu 

Veškeré demontované prvky bazénu musí být uschovány na suchém místě, kde teploty neklesají pod bod mrazu. 

Zakrytí je důležité 

Na závěr zazimování bazénu je důležité důkladné zakrytí neprůhlednou plachtou, která zabrání prostupu světla, které svědčí řasám a zabrání i padajícím nečistotám, prachu a pilu. Plachtu pevně upevníme, aby vydržela i silný vítr a lehce naklopíme, aby se na plachtě nedržela dešťová voda. 

Pokud se vám do zazimování bazénu nebude chtít, není nic snadnějšího, než zavolat na pomoc naše Super profíky.

Komentáře