čištění pračky

Čistíte pravidelně vaši pračku?

Pokud ne, doporučujeme začít. Zvýšíte tak životnost pračky a vyhnete se nepříjemnému zápachu.

Asi každý z nás se někdy setkal s tím, že se z pračky linul nelibý zápach. Právě tento zápach z pračky je zapříčiněný nepravidelným nebo žádným čištěním, a dokáže znepříjemnit život a místo voňavého prádla vyndáváme prádlo zatuchlé.

Po každém praní se v pračce usazují zbytky pracího prostředku, aviváže, prachu z prádla, nitky, vlasy…to vše spolu s vlhkem je to super živná půda pro bakterie a plísně, které tento nepříjemný zápach způsobují. Čím častěji pereme, tím více bychom se měli o pračku starat.

Všem těmto nepříjemnostem jde zabránit právě pravidelným čištěním, které nám při pravidelnosti nezabere ani moc času.

Poradíme vám jak na čištění pračky krok za krokem.

Začněte nádržkou na prací prášek a aviváž

Nádržku vyndejte a očistěte hadříkem nebo houbičkou. Jako čisticí prostředek použije přímo saponát na čištění pračky nebo octovou vodou. Možná vás překvapí, kolik nečistot se právě v této nádržce nachází.

Tato nádržka má mnoho záhybů a proto se čistí špatně. Určitě si dejte si tu práci a pořádně nádržku vyčistěte, aby se bakterie a plísně dál nemnožily.

Stejná nečistota jako je v této nádržce je i v otvoru pro tuto nádržku, který je potřeba houbičkou nebo kartáčkem vyčistit. Na rozdíl od nádržky, kterou si můžeme nechat odmočit, aby se nám pak lépe čistila, tento otvor je potřeba vzít důkladně a dočista, je to ideální prostředí pro plísně a zápach.

Gumová těsnění

Gumová těsnění jsou další živnou půdou pro všechny nečistoty. Proto vezměte hadřík a důkladně vyčistěte všechny záhyby gumového těsnění pračky.

Nezapomeňte na filtr

Filtr pračky je dalším důležitým místem, které je potřeba důkladně vyčistit. Vyndejte filtr a zbavte ho všech nečistot.

Na závěr

Čistění pračky zakončete nalitím daného prostředku určeného k čistění praček do zásobníku a spusťte prázdnou pračku na dlouhý program s co nejvyšším stupněm praní.

Prostředky na čistění

V dnešní době je na trhu velký výběr těchto produktů, záleží tedy jen na vás, jaký si vyberete, ovšem pračka se dá vyčistit bez problémů i kombinaci octa a jedlé sody, které máme povětšinou po ruce v naší domácnosti. Zásobník namočte na 30 min do vody, ve které jste předem rozpustili pul hrnku jedlé sody, špína se uvolní a zásobník půjde krásně umýt. Stejný připravený roztok můžete použít při praní na nejvyšší stupeň, spolu s tímto roztokem nalijte přímo do bubnu pračky 2 hrnky octa.

Dobrý pomocník je také přípravek na odstranění vodního kamene, záleží jak tvrdou vodu v místě bydliště máte.


Pokud se vám do důkladného mytí a vyčistění pračky nechce nebo nemáte čas, zavolejte naše Super sousedy.

 

 

Komentáře