kompost

Kompostování je skvělý způsob, jak využít organický odpad z domácnosti a zahrady a přeměnit ho na přírodní hnojivo bohaté na živiny. Pokud jste nikdy nekompostovali, nemusíte mít obavy – proces je to jednoduchý a dnes na na něj podíváme společně.

Proč kompostovat?

Kompostování pomáhá snížit množství odpadu, který by jinak skončil na skládkách. Kompost je navíc přírodní hnojivo, které dodává půdě potřebné živiny, zlepšuje její strukturu a schopnost zadržovat vodu. Kompost také přitahuje prospěšné organismy, jako jsou žížaly, které pomáhají v procesu rozkladu a zlepšují kvalitu půdy.

Co můžete kompostovat?

Do kompostu patří různé druhy organických materiálů, které lze rozdělit do dvou kategorií:

  • Zelené materiály: Sem patří kuchyňské zbytky, jako jsou ovoce a zelenina, kávová sedlina, čajové sáčky nebo posekaná tráva. Tyto materiály jsou bohaté na dusík a pomáhají udržovat kompost vlhký.
  • Hnědé materiály: Spadají sem suché listí, větvičky, sláma nebo piliny. Tyto materiály dodávají kompostu uhlík a pomáhají vyvážit směs, aby proces rozkladu probíhal správně.

Co byste neměli kompostovat, jsou například mléčné výrobky, maso, kosti, oleje a tuky, protože mohou lákat škůdce a zpomalovat proces rozkladu.

Jak kompostovat?

Vyberte si suché, stinné místo v zahradě, kde můžete umístit kompostér nebo vytvořit hromadu kompostu. Ujistěte se, že máte snadný přístup k vodě, abyste mohli kompost udržovat vlhký.

Ideální je vrstvit zelené a hnědé materiály. Začněte například vrstvou suchého listí (hnědý materiál), na kterou přidáte kuchyňské zbytky (zelený materiál), a pokračujte takto, dokud nenaplníte kompostér. Střídání vrstev pomáhá zajistit správnou rovnováhu mezi dusíkem a uhlíkem.

Kompost je třeba pravidelně obracet, aby se k němu dostal kyslík a proces rozkladu probíhal rovnoměrně. Ideálně byste měli kompost provzdušňovat každé dva až tři týdny.

Kompost by měl být vlhký, ale ne mokrý. Pokud je příliš suchý, rozklad se zpomalí. Pokud je příliš mokrý, začne zapáchat a materiál se nebude správně rozkládat.

Jak poznáte, že je kompost hotový?

Kompost obvykle dozraje za tři až šest měsíců v závislosti na podmínkách a použitých materiálech. Hotový kompost poznáte podle jeho tmavé barvy, příjemné zemitě vonící konzistence a drobivé struktury. V hotovém kompostu by již neměly být rozeznatelné původní materiály, jako jsou zbytky zeleniny nebo listí.

Jak kompost využít?

Hotový kompost můžete rozprostřít na záhony, přidat ho ke stromům a keřům nebo ho použít do květináčů. Pomáhá zlepšit strukturu půdy, zadržuje vodu a dodává rostlinám potřebné živiny pro zdravý růst.

Pokud jste ještě nezačali, teď je ten správný čas začít! 

 

Komentáře