Během provozu se v  topení může nahromadit vzduch, který brání správné cirkulaci vody v radiátorech. Tento vzduch způsobuje, že radiátory nejsou schopny správně vytápět místnost. Jak poznáme že jde právě o tento problém?

Nerovnoměrné vytápění: Horní část radiátoru zůstává studená, zatímco spodní část je horká.

Klepání nebo bublání v radiátorech: Zvuky signalizují, že uvnitř radiátoru je vzduch.

Delší doba ohřevu místnosti: Radiátory nedosahují požadované teploty tak rychle, jako obvykle.

Doporučuje se odvzdušňovat radiátory alespoň jednou ročně, ideálně na začátku topné sezóny. Pokud se ale setkáte s některými z výše zmíněných problémů, je vhodné odvzdušnění provést okamžitě, kdykoliv. 

Jak správně odvzdušnit radiátory?

Budete potřebovat odvzdušňovací klíč (speciální klíč, který se používá pro odvzdušňovací ventily na radiátorech) nebo plochý šroubovák.

Připravte si také malou nádobu nebo hadr na zachycení vody, která může při odvzdušňování vytéct.

Před zahájením odvzdušňování snižte teplotu topného systému nebo ho zcela vypněte a počkejte, až se voda v systému trochu ochladí.

Odvzdušňovací ventil se obvykle nachází na vrchní straně radiátoru na jednom z jeho konců. Zkontrolujte, zda je ventil snadno přístupný a zda máte k dispozici nástroj, který na něj pasuje.

Pomalu pootočte odvzdušňovacím klíčem nebo šroubovákem proti směru hodinových ručiček, dokud neuslyšíte syčení vzduchu. Tento zvuk značí, že vzduch opouští radiátor. Držte nádobu nebo hadr pod ventilem, aby zachytily případnou unikající vodu. Jakmile z ventilu začne vytékat voda, znamená to, že veškerý vzduch je venku. Ventil pevně uzavřete otáčením ve směru hodinových ručiček.

Po odvzdušnění všech radiátorů zkontrolujte tlak v topném systému na kotli. Pokud tlak klesl doplňte vodu podle pokynů výrobce kotle.

Poté zapněte topení a nechte systém běžet několik minut. Zkontrolujte, zda všechny radiátory rovnoměrně hřejí a zda už neslyšíte žádné nežádoucí zvuky.

Tak schválně, máte v topení vzduch, vodu a nebo duhu? 

Komentáře