Přemýšlíte o stavbě skleníku, bazénu nebo malé rekreační chatky? Možná vás potěší zpráva, že některé stavby mohou být realizovány bez nutnosti získání stavebního povolení.

Pojďme se podívat na konkrétní typy staveb, které nevyžadují stavební povolení, a co je potřeba vědět předtím, než se do nich pustíte.

Skleníky a bazény

Pokud plánujete stavbu skleníku na svém pozemku, máte možnost postavit skleník do 40 m² zastavěné plochy a výšky do 5 metrů, bez podsklepení. Takový skleník musí být umístěn nejméně 2 metry od hranice pozemku. Podobně je tomu i u bazénů. Můžete si postavit bazén do 40 m² zastavěné plochy, pokud je umístěn nejméně 2 metry od hranice pozemku. Tyto podmínky platí pro pozemky rodinných domů nebo staveb pro rodinnou rekreaci.

Stavby do 55 m²

Pro pozemky určené k rekreačním účelům můžete realizovat stavby do 55 m² zastavěné plochy a výšky do 4 metrů. Je však důležité dodržet odstupovou vzdálenost minimálně 2 metry od hranic pozemků. Zároveň zajistit, aby plocha schopná vsakovat dešťovou vodu představovala alespoň 50 % z celkové rozlohy pozemku.

Opěrné zdi a ploty

Potřebujete postavit opěrnou zeď nebo plot? Opěrné zdi do výšky 1 metru nebo oplocení do výšky 2 metrů mezi pozemky, které se nacházejí v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše, nevyžadují stavební povolení.

Technická infrastruktura

Výměna vedení a sítí technické infrastruktury může být realizována bez stavebního povolení, pokud nedochází k překročení hranice stávajícího ochranného nebo bezpečnostního pásma. To zahrnuje například výměnu starého elektrického vedení nebo instalaci nových vodovodních trubek.

Sjezdy a nájezdy

Stavba sjezdů a nájezdů na pozemní komunikace sloužící k připojení sousední nemovité věci a propustky na neveřejných účelových komunikacích, rovněž nevyžadují stavební povolení. 

Stavby pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů

Máte zájem o výrobu vlastní energie? Stavby pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů s celkovým instalovaným výkonem do 50 kW lze realizovat bez stavebního povolení, s výjimkami pro specifické situace. To zahrnuje například solární panely nebo malé větrné turbíny.

Stavební úpravy a údržbové práce

Stavební úpravy, které:

  • nezasahují do nosných konstrukcí stavby
  • nemění vzhled stavby či způsob užívání stavby
  • neovlivňují požární bezpečnost stavby
  • a netýkají se kulturní památky

rovněž nevyžadují stavební povolení.

Udržovací práce, pokud jejich provedení nemůže negativně ovlivnit zdraví osob, požární bezpečnost, stabilitu, vzhled stavby, také nepotřebují povolení.

Komentáře