Představte si zahradu, kde váš živý plot nejen skvěle vypadá, ale jak na to?

Ať už máte jehličnany, listnaté keře nebo stálezelené listnaté keře, každý typ rostlin má své specifické potřeby a nejlepší časy pro tvarování. Pojďme se na to podívat společně!

Pro jehličnany

je ideální čas na první řez na konci jara, tedy v květnu nebo červnu. Tento řez pomáhá odstranit nové výhony a dát plotu požadovaný tvar. Jehličnany milují jemný dotek nůžek, který je připraví na růst do krásy. Konec léta, v srpnu, je pak vhodný pro druhý, jemnější řez, který udržuje tvar plotu a připravuje ho na zimu.

Pokud máte listnaté keře

první řez by měl přijít na jaře, v březnu nebo dubnu. Toto je ideální čas na odstranění odumřelých nebo poškozených větví a podporu nového růstu. Listnaté keře vám poděkují za tuto péči bohatým kvetením a svěžím vzhledem. Druhý řez se provádí v létě, v červnu nebo červenci, a pomáhá udržet tvar a hustotu plotu. Tento letní řez podporuje bohaté větvení a hustší vzhled plotu.

Stálezelené listnaté

keře mají své specifické potřeby. První řez provádějte na konci jara, v květnu až červnu, po ukončení hlavního růstu. Tento řez zajišťuje, že váš plot bude kompaktní a krásně tvarovaný. Na konci léta, od srpna do začátku září, provedete druhý, lehčí řez, který pomáhá udržet tvar plotu a zajistit rovnoměrný růst po celou sezónu.

Nejlepší je tvarovat živý plot za suchého, ale ne příliš horkého počasí. To sníží riziko infekce a poškození rostlin. Používejte ostré a čisté nástroje – věřte mi, ulehčí vám to práci a rostlinám to prospívá. Udržujte spodní část plotu širší než horní, aby světlo dosáhlo i spodních větví. Tento trik zajišťuje, že celý plot bude hustý a zdravý.

 Tak si vezměte nůžky, usmějte se a pusťte se do práce – vaše zahrada vám poděkuje!

Komentáře