Potravinoví moli jsou noční můrou každé domácnosti. Tito malí škůdci mohou rychle kontaminovat všechny zásoby potravin v domácnosti. Nejčastěji se vyskytují na konci léta a začátku podzimu, kdy teplé počasí urychluje jejich vývoj. 

Jak poznat, že máme doma potravinové moly?

Potravinoví moli se nejčastěji vyskytují v mouce, obilovinách, oříšcích, těstovinách, koření a sušeném ovoci. Pokud zaznamenáte malé hnědé motýlky v kuchyni, jejich larvy nebo jemné pavučinky v potravinách, jedná se pravděpodobně právě o potravinové moly.

Jak se zbavit potravinových molů?

  • Projděte všechny suché potraviny v kuchyni, zejména ty otevřené. Jakmile objevíte stopy molů (pavučinky, larvy nebo moly samotné), postižené potraviny okamžitě vyhoďte.
  • Vyčistěte všechny skříňky a zásuvky, kde byly potraviny skladovány. Použijte teplou vodu s mýdlem nebo octem, abyste odstranili případná vajíčka molů, která by mohla být ukryta v koutech skříněk.
  • Po vyčištění skladujte všechny suché potraviny v uzavřených nádobách. Skleněné nebo plastové nádoby s těsnými víčky zabrání molům dostat se k potravinám.
  • V obchodech jsou k dostání speciální lepicí pásky nebo pasti na potravinové moly. Tyto pasti obsahují feromony, které přilákají moly a následně je zadrží.

Jak předejít výskytu potravinových molů?

  • Při nákupech pečlivě kontrolujte obaly suchých potravin a dbejte na čistotu skladovacích prostor.
  • Moli dávají přednost vlhkým a teplým místům. Udržování sucha a chladu v kuchyňských skříňkách a spíži pomůže zabránit jejich výskytu.
  • Molům nevoní bobkový list, levandule nebo hřebíček. Rozložte je do skříní a zásuvek jako přirozenou ochranu.

Moli v kuchyni jsou problém, který při včasné reakci a správné prevenci vyřešit. Tak si běžte překontrolovat skříňku a my držíme palce

Komentáře