vánoční zvyky

Každá země má své vánoční zvyky, u některých můžete být překvapeni.

Vánoční zvyky, které máme u nás v Čechách, zná asi každý. A stále se tyto zvyky v českých rodinách hojně dodržují. Bez rozkrajování jablíček, házení střevícem, šupinkami pod talířem, pouštění lodiček a cukroví si asi nedovedeme naše Vánoce představit.

Znáte však vánoční tradice jiných zemí? Ať už těch evropských nebo zaoceánských? Pojďte se podívat, jaké tradice mají v jiných krajinách.

Ukrajina

Na Ukrajině si zdobí vánoční stromečky umělými pavoučky. Věří, že pavučina na stromku nosí štěstí.

Skandinávie

V zemích Skandinávie nosí dárky skřítek, proto mu nechávají v domě misku s pudinkem nebo ovesnou kaší, aby ho pohostili.

V Norsku k tomu na Štědrý den schovávají a zamykají košťata. Věří, že 24. prosince vycházejí ven čarodějnice a zlé bytosti. Když jsou košťata zamčena, čarodějnice na ně nemohou.

Island

Na Islandu nosí dárky skřítci hodným dětem, které si nechaly za oknem botu.

Bulharsko

V Bulharsku večeří vepřové maso a luštěniny. Rodiny mohou stolovat na ubruse, který je podložen slámou. Ta je vzpomínkou na chlév, kde se narodil Ježíšek.

Austrálie

Zde si vyzdobují svá okna vánočními pohlednicemi, které obdrží.

Litva

V Litvě je tradice vlečení dřevěné klády jako symbolu neštěstí. Zpívají se lidové písně. Rodiny, přátelé a sousedé se pak sejdou a polena společně spálí, aby byli příští rok šťastni.

Venezuela

V hlavním městě Caracas chodí časně ráno věřící do kostela, a to od 16. prosince každý den až do Štědrého dne. Do kostela jezdí na bruslích, proto jsou některé silnice uzavřeny, aby byla jízda bezpečnější.

Itálie

Dárky v Itálii naděluje čarodějnice Befana, a to 6. ledna na Tři krále, kdy také končí vánoční čas

Dánsko

V Dánsku na Silvestra chodí lidé po sousedstvích a rozbíjí před dveřmi porcelán. Čím více rozbitého nádobí před dveřmi najdou, tím větší štěstí budou v dalším roce mít.

Rusko

Rusko slaví Pravoslavné Vánoce, které vychází na 6. a 7. ledna. Dětem vozí dárky Děda Mráz na saních a jede až z Čukotky.

Filipíny

Na Filipínách si dávají rodinní příslušníci společně hrnek sladké lepivé rýže. Ta symbolizuje rodinnou soudržnost a má držet rodinu po celý rok spolu.

Havaj

Zde si na Vánoce pořizují do akvária rybu, která se jmenuje Ostenec. Santa Claus, který nosí dárky, přijíždí po moři na člunu.

Argentina

Tradičním argentinským jídlem je pečený páv. Pavím peřím se zdobí i stůl.

Španělsko

Španělsko se na Vánoce neobejde bez losování vánoční loterie, která je nejstarší loterií na světě. Dne 22. prosince se rozdá velké množství peněz mezi mnoho výherců.

Anglie

Zde je tradičním chodem pečený krocan a pudink. Pudink chodí míchat všichni členové rodiny a u míchání si vždy přejí nějaké přání.

 

Ať už budete na Vánoce slavit kdekoliv, Super Soused Vám přeje klidné svátky v kruhu rodinném. S předvánočním shonem a úklidem Vám rádi pomůžeme, abyste si Vánoce užili v klidu a bez stresů. 🙂

Zadat zakázku

Komentáře