PRÁCE NA ČERNO

Práce na černo je nejrozšířenější projev šedé ekonomiky v České republice. A to i přes to, že na trhu je nyní vyšší nabídka práce než je její poptávka.

 

Práce na černo – co to vlastně znamená?

Nelegální neboli neohlášená práce je jakákoliv práce, kterou člověk vykonává mimo pracovně právní vztah. To znamená práce, která není ošetřena smlouvou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem nebo dohodou – dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodou o pracovní činnosti (DPČ)

 

Jaká jsou Rizika?

Rizika spojená s nelegální prací jsou veliká. Inspektorát práce může zaměstnanci udělit pokutu ve výši až sto tisíc korun. Mnohem hůře může dopadnout zaměstnavatel. V tomto případě je maximální sankce až deset milionů korun.

 

Další nevýhody pro „černé“ zaměstnance

Kromě pokuty má nelegální práce pro zaměstnance mnoho dalších negativ:

  • Zaměstnavatel nemusí za „zaměstnance“ odvádět zdravotní pojištění. Pokud není zaměstnanec na úřadu práce měl by si ho hradit sám.
  • Stejně tak je to i se sociálním pojištěním, což znamená, že pokud zaměstnanec onemocní, nemá nárok na nemocenskou.
  • Roky odpracované na černo se nepočítají ani do nároku na důchod.
  • Pokud zaměstnavatel nezaplatí za odvedenou práci, pravděpodobně zaměstnanec už své peníze neuvidí.
  • Lidé pracující na černo, nemůžou počítat ani s výplatou ušlého zisku, pokud si způsobí pracovní úraz.
  • Veškeré zdravotní výdaje spojené s pracovním úrazem si platí sami.
  • Úřad práce má nárok vyřadit osoby pracující na černo z evidence a může požadovat vrácení vyplacené podpory v nezaměstnanosti.

 

Nedávno zveřejněný příklad z praxe

Server Novinky.cz minulý týden zveřejnil případ matky tří dětí, která aby uživila své děti uklízela na černo a k dávkám si tak přivydělala sedm tisíc měsíčně. Někdo ji však udal a úřady okamžitě pozastavily veškeré dávky sociální podpory, příspěvek na živobytí, přídavky na děti i příspěvek na bydlení.

 

Je tedy více než jasné, že práce bez smlouvy nebo dohody se opravdu nevyplatí pro všechny zúčastněné. Proto by měl každý, kdo o takové práci uvažuje nebo  ji už má zvážit, zda mu daný „černý“ výdělek za to stojí.

Dnešní pracovní trh nabízí práce všech oborů, které lze vykonávat legální cestou.

Komentáře