co sbírat na pozim

Co nám nabízí podzimní příroda?

Příroda se začíná oblékat do barevného kabátu a je nejvyšší čas využít vše, co nám dává. Babí léto je už za námi a teplejších dnů si asi už moc neužijeme. Zahřát se můžeme procházkami v přírodě, která nám právě v těchto dnech nabízí spoustu pokladů.

Nyní je ideální čas vyrazit s košíkem do lesa. Nejenže je taková procházka příjemný odpočinek pro tělo i duši, ale příroda nám nabízí právě v těchto dnech lesy plné hub. Houby je ideální usušit a čerpat ze zásob až do další sezóny. Pro ty, kdo nemají houby kde sušit, je možnost spařit ve vodě, aby se zbavily přebytečné vody a ztratily na objemu, okapat a zamrazit. Takto zamrazené nám také vydrží až do další houbařské sezóny.

Bylinky – na ně je právě teď ta pravá doba

Příroda nám v těchto dnech nabízí také spoustu bylin, které v sychravých podzimních a zimních dnech využijeme k posílení imunity.

Bylinky, na které je právě teď ten správný čas:

Šípek

Šípek je bohatý na vitamin C, obsahuje i vitaminy A, K a vitamíny skupiny B. Výborný je k posílení imunity a při nachlazení. Má blahodárné účinky na nervovou soustavu. Šípek se dá zpracovat čerství, ale výborný je i sušený a poslouží nám celou zimu. Nejběžnější je příprava šípkového čaje, lze však připravit i šípkový sirup, který nám vydrží na chladném místě po celou zimu.

Jitrocel

Začátek října je ten pravý čas na sběr jitrocele kopinatého, přesněji listů, které jsou dlouhé, úzké s viditelnými žilkami. Jitrocel je skvělý pomocník na kašel, chrapot a nachlazení. Nejznámější je jitrocelový sirup, který nám právě na tyto neduhy pomůže. Jitrocelový sirup je skvělý také pro děti na podzimní kaše a nachlazení. Z jitrocele lze udělat také čaj, a to z nasušených listů. Sušené jitrocelové listy nám při správném skladování vydrží celou zimu.

Kostival

Tato bylina je výborná na opuchliny, otoky a na bolavé klouby. Sbírá se kořen, který se omyje a usuší na suchém a teplém místě. Uschlý kořen se nastrouhá, smíchá s vazelínou, kterou pak potíráme postižená místa. Kostivalové listy mají také své využití. Odvar z kostivalových listů můžeme přidávat do koupele.

Příroda se za chvíli uchýlí k zimnímu spánku, aby nabrala síly na jaro, proto je nyní nejvyšší čas využít vše co nabízí. V zimně pak oceníme, co vše nám na podzim dala. A podzimní sběr je příjemný aktivní odpočinek na čerstvém vzduchu. Proto vyrazte do přírody a domácí práce nechte na našich Super Sousedech 😊

Zadat zakázku

Komentáře