Zahrada, kde rostliny spolupracují, prospívají a poskytují bohatou úrodu. Tajemstvím úspěšného zahradničení je správná kombinace rostlin. Pojďme se podívat, jaké rostliny by měly být sousedy a kterým se raději vyhnout.

Brambory

Brambory si nejlépe rozumí s keříčkovými fazolemi, kapustou, špenátem, zelím, křenem a kopřivami. Tyto rostliny podporují jejich růst a chrání je před škůdci.

Naopak se vyhněte sázení brambor vedle rajčat, okurek, tykví, malin a slunečnic, které mohou přitahovat škůdce a nemoci.

Celer

Celer je vynikajícím parťákem pro fazole, rajčata, pórek, kedluben, kapustu, okurky, papriky, květák a mrkev. Tyto kombinace zlepšují jeho růst a zdraví.

Celer se ale nekamarádí s kukuřicí a bramborami.

Cibule

Cibule tvoří skvělý tým s mrkví, červenou řepou, ředkvičkami, salátem, ředkví, petrželí, okurkami, rajčaty, jahodami a salátovou čekankou. Tyto rostliny pomáhají odpuzovat škůdce.

Vyhněte se  kombinaci cibule s fazolemi a hrachem.

Cuketa a dýně

Cuketa a dýně mají rády společnost kukuřice, fazolí, hrachu, cibule a špenátu. Tyto rostliny podporují jejich růst a odolnost vůči chorobám.

Rajčata, brambory a ředkev by měly být sázeny dál, aby se vyhnuli společným škůdcům.

Česnek

Česnek prospívá vedle rajčat, salátu, řepy, jahod a cibule. Tyto rostliny těží z ochranných vlastností česneku proti škůdcům.

Nevysazujte česnek vedle fazolí a hrachu.

Fazole

Fazole se dobře snáší s ředkvičkami, okurkami, kapustou, kedlubnem, salátem, květákem, celerem, rajčaty, bramborami, špenátem, červenou řepou a ředkví. Tyto kombinace podporují jejich zdravý růst.

Šalotka, fenykl, hrách, cibule, pórek a česnek nejsou pro fazole ideální kamarád.

Hrášek

Hrášek má rád kedlubny, mrkve, okurky, ředkvičky a hlávkový salát. Tyto rostliny spolupracují na zlepšení růstu.

Fazole, česnek, pórek, cibule, rajčata a brambory by měly být sázeny dále od hrášku.

Kapusta

Kapusta se snáší s celerem, červenou řepou, koprem, mátou a rozmarýnem. Tyto rostliny podporují její růst a zdraví.

Ředkvičky, rajčata, fazole, jahody a cibuli sázejte dál od kapusty.

Kedluben

Kedluben je vynikajícím sousedem pro celer, pórek, cibuli, červenou řepu, brambory, salát, polníček, špenát, mrkev, okurky, papriky, rajčata, hrášek, fazole, ředkev a ředkvičky. Tyto kombinace podporují jeho zdravý růst.

Kedluben nemá moc nepřátel, je to ideální společník

Okurka

Okurka se dobře snáší s hráškem, fazolemi, koprem, košťálovinami, celerem, salátem, cibulí, červenou řepou, chřestem, fenyklem a bazalkou. Tyto rostliny zlepšují její růst.

Ředkev, rajčata, ředkvičky, brambory, česnek a jahody sázejte dál od okurek.

Rajče

Rajče je skvělým společníkem pro bazalku, mrkev, ředkvičku, červenou řepu, salát, cibuli, česnek, petržel, křen a pažitku. Tyto rostliny podporují růst rajčat a chrání je před škůdci.

Hrách, fenykl a brambory nejsou pro rajčata vhodnými sousedy.

Špenát

Špenát má rád společnost košťálovin, ředkviček, brambor, rajčat a fazolí. Tyto rostliny podporují jeho růst a ochranu před škůdci.

Cibuli, česnek, řepu a okurky sázejte dál od špenátu.

 

Správné kombinace rostlin vám pomohou vytvořit zdravou a produktivní zahradu. Věnujte pozornost tomu, které rostliny spolu dobře vycházejí a které ne a pak už jen stačá vymyslet, co uděláte s velkou úrodou 🙂

Komentáře