supersoused.cz

 

19.11. Světový den toalet

Tímto dnem se OSN snaží upozornit na fakt, že miliony lidí stále nemají přístup k dobrému hygienickému zázemí. 

Já tento den využiji a povíme si něco o historii, současnosti a možná i budoucnosti toalet.

Historie toalet

Vše začalo už v 3. tisíciletí před naším letopočtem.

Zajímavé je srovnání starého Říma a současnosti. Napadne vás nějaká souvislost?

Římané měli toalety jako místo setkávání a povídání. I dnes se toalety využívají ke komunikaci.

Skoro na desetinu zpráv a e-mailů odpoví lidé na toaletě.

Jistě si také vybavíte z výletů po hradech tzv. prevéty. Malá místnost využívaná jako toaleta,  kdy obsah padal dolů z vysoké věže. V této době vznikají první náznaky dnešních toalet, kdy se kvůli různým epidemiím začalo upouštět od hromadných toalet (chudší lidé měli hnojiště, remízky) a vznikají malé, soukromé místnůstky – prevéty.

Současnost

Nejstarší splachovací záchod dnešního typu navrhl sir John Harington v roce 1596. Šlo o záchodovou mísu s klapkou na odtoku a splachovací nádržkou.

A tady se pomalu přesuneme do současnosti k dnešním splachovacím mechanismům. 

Palčivým tématem dnešní doby nejsou tolik epidemie, jako zdražování a udržitelnost. A tak se pojďme podívat, jak ulevit domácímu rozpočtu a zároveň ochránit planetu.

 

Malá domácí úloha

Čtyřčlenná rodina má v průměru 30 spláchnutí za den.

Běžným spláchnutím vypotřebujete až 11 litrů.

Úsporným splachováním můžete spotřebu snížit pouze na 2-3 litry.

Jestli budete platit za 60l, nebo 330l, to už je samozřejmě podstatný rozdíl.

 

A teď co s tím?

Nejjednodušší způsob je možnost dvou typů splachování – podle potřeby slabší, nebo silnější proud vody. Stačí nainstalovat úsporný splachovací ventil s dvojtlačítkem. Tlačítko je rozděleno na menší a větší plošku, kdy logikou věci mačkáte tlačítko podle potřeby 🙂

supersoused.cz

Existuje také varianta tzv. závěsných toalet, kdy jsou tlačítka vestavěná ve zdi. Široký výběr najdete například u našeho partnera zde.

K udržitelnosti patří i péče o toaletu

I v této oblasti zle najít ekonomické a zároveň ekologické řešení. Ocet a soda, to jsou dva hrdinové, o kterých si něco povíme. 

Na běžnou údržbu nám postačí ocet a rozprašovač, při větším znečištění už se doporučuje ocet zahřát. Aby ocet nestékal rychle a mohl dostatečně dlouho působit, smíchejte ho s ekologickým jarem. Hustší emulze na stěnách déle vydrží. Do záhybů toalet můžete dát octem napuštěný toaletní papír.

Jestliže naše toaleta potřebuje zásadnější očistu, nasypejte po stěnách toalety jedlou sodu a octem z rozprašovače postříkejte. Nelekněte se, kombinace látek začne pěnit, bublat a pracovat. Dejte této hmotě čas, dříve než po hodině toaletu neoplachujte. 

A jaká je budoucnost?

Swirlflush®

Patentovaný, extrémně tichý splachovací systém. Díky vodnímu víru, který při spláchnutí vznikne, je toaleta čistější s menším množstvím vody.

Rimless (NoRim)

Kouzlo těchto toalet je v tom, že nemají žádný okraj a díky tomu je hygiena toalet na mnohem vyšší úrovni. Jedinečný systém Rimless umožňuje efektivní a úsporné splachování.

Vizí do budoucnosti jsou bezdotykové mechanismy, nejrůznější funkční spršky, toalety s ekonomickým provozem splachování, samočisticími funkcemi a mnohými dalšími vychytávkami, jako například analyzováním moči i stolice.

Pokud se rozhodnete pro změnu, nezapomeňte na to, že na Supersoused.cz jistě najdete super souseda, který vám rád pomůže s montáží.

 

 

Komentáře