Všichni je známe, ale rozumíme jim? Víte, jak si vybrat žárovky tak, abyste ušetřili?

 

Wolframová žárovka

Wolframová žárovka, tak jak ji známe, je taková babička žárovek a na trh byla uvedena v říjnu roku 1879. Tento druh žárovek do domácnosti nechcete. Jsou krásné, trochu hřejí a člověk se cítí sentimentálně při jejím mihotání, ale je tu jedno velké ALE. Je to jednoznačně nejdražší světlo, které si do domácnosti či kanceláře můžete v dnešní době pořídit. Poznáte je podle krásného nažhaveného vlákna z wolframu, které se díky průtoku elektrického proudu nažhaví a svítí.

 

Kompaktní zářivka

Je zlatá střední cesta, která se snaží nahradit již zmíněné wolframové kolegyně. V průměru by se dalo říci, že jsou zhruba o 70% úspornější. Jejich úspora není pouze ve spotřebě elektrické energie, ale i v životnosti. Dobře zvolený typ vydrží zhruba 6 000 hodin. 

 

Led žárovka (zkratka Light-Emitting Diode)

To je hvězda, která svítí jasně, dlouho i levně. Ušetříme s nimi oproti wolframové průkopnici až o 80%  a její životnost se pohybuje okolo 15 000 hodin. 

Ale to není všechno, tyhle žárovky si totiž zamilují i hračičkové. Velmi často jdou tato světla ovládat hlasem, regulovat jas, nebo případně měnit barvy osvětlení.

 

Nevýhody, to je to oč tu běží

Jak jsem zmínila, wolframová babička je nákladná. Ale co ty dva mladší vzorky?

Kompaktní úsporná žárovka má z mého pohledu dvě nevýhody. Obsahuje rtuť a spousty dalších směsí kovů. Sice stopové množství, ale obsahuje. To pro mě, ekologicky smýšlejícího člověka, není přijatelné. Zároveň mají pomalý rozjezd. A proto, jednoduše řečeno, na wc si je nedávejte – trvá jim, než plně svítí.

Zatím co Led žárovka má jen jednu jedinou nevýhodu a tou je vstupní investice. Vložené peníze se vám nevrátí v prvním vyúčtování elektřiny, ale nebojte, vrátí se a vy budete za tuto volbu rádi.

 

Více wattů, více světla?

Na toto si dejte pozor. Pro nás je důležitým a vlastně jediným ukazatelem kvalitního světla lumen.  Lumen je jednotka, která značí intenzitu světla. To znamená, že čím více lumenu, tím více světla. 

 

A tip na konec

Led světlo neláká hmyz, zbavíte se nejen komárů. Důvody jsou hned dva, teplo a barva světla. Wolframová žárovka vyzařuje teplo, fialové, modré a zelené. Savý a bodavý hmyz je teplomilný a to mu Led světlo nedopřeje. Zároveň Led světlo vyzařuje žluté, oranžové a červené vlnové délky a ty nejsou pro hmyz tolik atraktivní. 

 

 

Od společnosti E-on jsme si pro tento článek vypůjčili přehlednou srovnávací tabulku

 

Typ svítidla

Pořizovací cena

Životnost

Spotřeba/hod.

Cena/rok provozu 

Tradiční wolframová

15 Kč

1 000 hod.

60 W

2 674 Kč

Tzv. kompaktní

139 Kč

8 000 hod.

15 W

913 Kč

LED zářivka

250 Kč

15 000 hod.

9 W

631 Kč

Komentáře