Zima se blíží a s ní i touha udržet svůj domov teplý a útulný. Jedním ze způsobů, jak snížit únik tepla z domu, je správné zateplení oken a dveří. Dnes se podíváme na to, jak toto zvládneme sami, bez pomoci odborníků.

Samolepicí těsnicí pásky

Jedním z nejčastějších způsobů je použití samolepicích těsnicích pásek. Tyto pásky jsou dostupné v různých šířkách a tloušťkách.

Nejprve důkladně očistěte povrch kolem oken a dveří, kam budete pásky lepit. Odměřte délku pásky, kterou potřebujete a odřízněte ji.

Opatrně odlepte ochrannou vrstvu a přilepte pásku na vnitřní stranu rámu oken nebo kolem dveří. Dejte pozor na to, aby páska byla rovná a pevně přilnula k povrchu.

A jak správně rám očistit? Začněte roztokem vody a mýdla. Měkkou houbičkou nebo hadříkem otřete rámy oken a okolní plochy, abyste odstranili prach, nečistoty a mastnotu. Poté povrch opláchněte čistou vodou, aby zmizely zbytky mýdla, osušte ho suchým hadříkem.

Pro dokonalé odmaštění použijte například líh. Namočte čistý hadřík do alkoholu a přetřete rámy oken v místech, kde plánujete lepit těsnicí pásky. Tím odstraníte jakoukoli zbývající mastnotu, tím zlepšíte přilnavost pásky. Na závěr povrch osušte suchým hadříkem, aby na něm nezůstala žádná vlhkost, a připravte tak okna na nalepení těsnicích pásek.

Použití izolační fólie na okna

Izolační fólie dokáží snížit tepelnou ztrátu skrze skleněné plochy. Fólie vytváří další izolační vrstvu, která zamezuje úniku tepla.

  • Co si připravit?
  • Izolační fólie
  • Oboustranná lepicí páska (obvykle součástí balení)
  • Ostrý nůž nebo nůžky
  • Pravítko nebo stěrka
  • Měkký hadřík nebo houbička
  • Fén na vlasy (pro finální upevnění fólie)
  • Iíh nebo jiný čisticí prostředek (pro očištění povrchu)
Jak na to?

Před samotnou instalací fólie je důležité důkladně očistit povrch okna, aby fólie dobře přilnula. Použijte směs teplé vody a mýdla nebo čisticí prostředek na okna. Poté opláchněte povrch čistou vodou a osušte ho hadříkem. Pro odstranění mastnoty použijte líh a přetřete jím rám okna. Ujistěte se, že je povrch dokonale suchý.

Změřte velikost okna, na které budete fólii instalovat, a přidejte na každé straně asi 2 cm, abyste měli dostatek materiálu pro případné úpravy. Pomocí ostrého nože nebo nůžek fólii opatrně nařežte podle naměřených rozměrů.

Nalepte oboustrannou lepicí pásku kolem okrajů okenního rámu. Pozor na to, aby páska byla rovnoměrně nalepená a pevně přilnula k rámu. Tato páska bude držet fólii na místě.

Opatrně začněte připevňovat fólii k oknu. Nejprve ji přichyťte na horní okraj okna a postupně ji přitlačujte dolů, vyhýbáte se vzduchovým bublinám. Používejte stěrku nebo pravítko, abyste vyhladili fólii a odstranili případné bubliny a záhyby. Pracujte od středu ke krajům, aby fólie přilnula co nejrovnoměrněji.

Pro dokonalé přilnutí fólie použijte fén na vlasy. Zapněte fén na střední teplotu a pomalu ho přibližujte k povrchu fólie, asi 10 cm od okna. Zahřátí způsobí, že se fólie napne a pevně přilne ke skleněnému povrchu, čímž vznikne dokonalá izolační vrstva. Pokračujte, dokud nebude celá fólie pevně přilnutá bez záhybů.

Odřízněte přebytečný materiál podél rámu okna ostrým nožem. Opatrně, abyste nepoškodili samotnou fólii ani rám okna.

Nakonec zkontrolujte instalaci fólie. Ujistěte se, že fólie pevně drží na místě a nejsou v ní žádné vzduchové bubliny nebo záhyby. Pokud objevíte nějaké nedokonalosti, můžete fólii opatrně odlepit a znovu ji připevnit.

Závěsy s tepelnou izolací

Dalším krokem, který můžete podniknout, je instalace závěsů s tepelnou izolací. Závěsy jsou vyrobeny ze speciálních materiálů, které zadržují teplo uvnitř místnosti.

Změřte rozměry oken a pořiďte závěsy odpovídající velikosti. Závěsy by měli sahat až k podlaze. A raději nainstalujte pevné garnýže, které udrží váhu těžkých izolačních závěsů.

Nicméně takový závěs doporučeme spíše ke dveřím, ať vám u oken neubírají už tak málo denního zimního světla.

Už víte jaký způsob zateplení zvolíte? Moc neotálejte, podzim už nám klepe na dveře 🙂

Komentáře