Program Nová zelená úsporám představuje vládní iniciativu České republiky, která podporuje opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti budov a k využívání obnovitelných zdrojů energie. 

Hlavním cílem programu Nová zelená úsporám je snížení energetické spotřeby budov. Program také motivuje občany k využívání obnovitelných zdrojů energie. Využití obnovitelných zdrojů přispívá k ochraně životního prostředí a snižování emisí skleníkových plynů. Díky finanční podpoře mohou občané snadněji realizovat energeticky úsporné projekty, které by jinak mohly být finančně náročné.

Program Nová zelená úsporám je otevřený pro širokou veřejnost, ať už jde o vlastníky rodinných domů, bytových domů a novostaveb. Žadatelé mohou čerpat dotace například na zateplení budov, výměnu oken a dveří, instalace solárních fotovoltaických systémů, tepelných čerpadel nebo systémů pro využití dešťové vody. Program rovněž podporuje instalaci technologií pro chytrou domácnost, které zvyšují energetickou účinnost i komfort bydlení.

Podání žádosti o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám probíhá poměrně jednoduše. Žadatelé musí splnit několik základních podmínek, například vlastnictví nemovitosti, na kterou žádají dotaci a doložení realizace úsporných opatření podle pravidel programu. K žádosti se přikládají potřebné dokumenty, jako je projektová dokumentace nebo energetický audit. Po schválení žádosti žadatel obdrží dotaci, která pokryje část nákladů na realizaci projektu.

Ale o celém procesu žádostí si povíme jindy více. Teď je čas nejvyšší čas vymyslet do čeho se příští rok pustíte 

 

Komentáře