Možná jste o něm slyšeli, možná ne. Ale pokud máte zahradu a chcete ji udržet zdravou a úrodnou, je čas se seznámit s tímto přírodním postupem. Pojďme si vysvětlit, co zelené hnojení vlastně je, jak funguje a proč by mělo být součástí vaší zahradnické praxe. 

Zelené hnojení

je metoda, která využívá rostlin k obohacení půdy o důležité živiny. Místo toho, abyste používali chemická hnojiva, která mohou mít negativní dopady na životní prostředí, se zelené hnojení spoléhá na sílu přírody. Jde o výsadbu specifických rostlin, které se po určité době zaryjí do půdy, kde se rozkládají a uvolňují živiny. 

Jak to funguje?

Vyberete rostliny, které rychle rostou a jsou bohaté na živiny – často se používají rostliny z čeledi bobovitých, jako je jetel, hrách nebo vlčí bob. Tyto rostliny mají schopnost fixovat dusík z atmosféry a přeměňovat ho na formu, kterou mohou využít jiné rostliny. Když tyto zelené hnojiva zakoření a rostou, vytvářejí hustou zelenou hmotu, která chrání půdu před erozí a zlepšuje její strukturu. 

Po několika týdnech nebo měsících, kdy rostliny dosáhnou optimální velikosti, přichází čas na jejich zarytí do půdy. Tento proces přidává organickou hmotu, zlepšuje schopnost půdy zadržovat vodu a podporuje činnost půdních mikroorganismů. Rozkládající se zelené hnojení vytváří humus, který je bohatý na živiny a zlepšuje celkovou úrodnost půdy. 

Zelené hnojení má mnoho výhod

Za prvé, je to skvělý způsob, jak obohatit půdu o dusík, fosfor a draslík bez použití chemických hnojiv. Za druhé, pomáhá udržovat zdravou půdní strukturu, což je klíčové pro růst rostlin. A za třetí, zvyšuje biodiverzitu a podporuje zdravý ekosystém tím, že poskytuje potravu a útočiště pro různé druhy hmyzu a mikroorganismů. 

Další skvělou vlastností zeleného hnojení je jeho schopnost potlačovat plevel. Hustý růst zeleného hnoje vytváří stín, který brání růstu nežádoucích rostlin. To znamená méně práce pro vás a zdravější prostředí pro vaše plodiny. 

Zelené hnojení je velmi jednoduché a dostupné. Můžete ho praktikovat na malé zahrádce stejně jako na větší farmě. Navíc je to metoda, která se skvěle hodí pro permakulturu, protože je šetrná k životnímu prostředí a podporuje udržitelnost. O permakultuře jsme psali v  článku  ZDE 

Pokud chcete vyzkoušet zelené hnojení, začněte tím, že vyberete vhodné rostliny pro vaši půdu. Zasejte je na podzim nebo na jaře a nechte je růst. Až dosáhnou dostatečné velikosti, zaryjte je do půdy a sledujte, jak se vaše zahrada mění k lepšímu. A jaké rostliny? Překvapením jistě bude například měsíček lékařský, ale nejčastěji se používá hořčice, bob polní i zahradní, peluška, ale také různé druhy jetelů.

Tak co, zkusíte to? Vaše zahrada vám poděkuje bohatou úrodou a zdravou půdou. 

 

Komentáře