Vajíčka či kraslice jsou tradičním symbolem Velikonoc. Máme pro Vás pár tipů jak je obarvit trochu netradičně…vlastně spíše tradičně. Většinu potřebných ingrediencí najdete doma v kuchyni. 😊

 

Žlutá barva

Žlutě nabarvená vajíčka získáme tak, že smícháme 4 vrchovaté lžíce jemně mleté kurkumy s horkou vodou, 2 lžíce octa a 10 minut povaříme, aby se voda obarvila. Pak sůl a můžeme barvit.

 

Modrá barva

Na modrá vajíčka rozkrájíme půl hlávky červeného zelí, které nastrouháme. Zalijeme horkou vodou, aby bylo celé ponořené. Přidáme 2 lžíce octa a špetku soli.

 

Zelená barva

Zelenou barvu budou mít vajíčka, pokud rozpustíme pul kostky mraženého špenátu ve vodě a povaříme, ocet a sůl opět přidáme a můžeme barvit

 

Hnědá barva

Ve vodě povaříme cibulové slupky s trochou octa a soli. Vajíčka získají krásně hnědou barvu.

S cibulovými slupkami můžeme vykouzlit i krásně mramorovaná vajíčka. Když na sirové vajíčko navrstvíme cibulové slupky různé velikosti a uvaříme. Aby nám slupky na vajíčku držely, je dobré dat takto obalené vajíčko do silonové ponožky, zavázat a poté uvařit ve vodě. Pokud dáte pod slupky čerstvě natrhané kytky nebo lístečky, obtisknou se vám při vaření pod slupkami a vypadá to krásně.

 

Růžová barva

Nakrájíme 2 menší červené řepy, které spolu s octem a solí uvaříme do požadované barvy.

 

Červená barva

Červená vajíčka získáme tak, že je uvaříme v červeném víně s trochou octa a soli. Víno stačí samozřejmě to nejlevnější, které seženete 😊

 

Jednoduché barveni vajíček pro děti

Puntíkatá vejce

Pokud máte malé děti, mohou vajíčka ozdobit jen barevnými puntíky, které se nejlépe dělají pomocí obyčejné tužky s gumou na konci. Gumu děti namočí do barvy a ťupkají na vajíčka. Takto lze ozdobit již nabarvená vejce, ale i čistě bílá vajíčka. S barevnými puntíky vypadají krásně.

 

Pokreslená vejce

Jednoduché zdobení pro děti je také malování fixou. Lihové fixy na vajíčkách drží a děti si mohou vyzdobit vajíčka od zvířátek, postaviček až po super hrdiny.

 

Zdobení rýží

Pokud dáme vařené vajíčko do uzavíratelné plastové dózy, do které dáme nevařenou rýži a tekuté barvy na vejce a lehce protřepeme, rýže nám udělá na vajíčkách krásnou mozaiku.

 

Peříčková vejce

Děti sami zvládnou i peříčkové zdobení. Na obarvená vajíčka nalepíme malá peříčka kolem dokola a je hotovo.

 

O velikonoční dekoraci na poslední chvíli se dočtete ZDE.

 

 

Komentáře