jak naúklid

Úklid, ne moc oblíbená, ale pravidelná činnost v každých domácnostech. Dle průzkumů není mnoho lidí, kteří mají úklid rádi. I když se najde pár jedinců, kteří ho mají jako relax.

Při slově úklid se někomu dělá mdlo :-), ale my vám přinášíme pár tipů, kterými se můžeme inspirovat.

Úklid podle japonské metody Danshari

Danshari je označován jako lék na dnešní uspěchanou dobu, kdy spousta lidí kupí zbytečné věci. Danshari říká, že je třeba začít u sebe, tedy zamyslet se nad tím, zda opravdu potřebujeme stále nové věci a jak přeplněné bydlení chceme mít. Když si uklidíme podle sebe, uklidíme si i v sobě. Tedy když se zbavíme všech věcí, které nepotřebujeme, zbavíme se i zbytečných myšlenek v sobě samém. Tato metoda učí  nejen zbavovat se přebytečných věcí, ale také si nepořizovat stále nové. Je tedy přínosná pro vás i vaši peněženku.

Úklid podle Feng shui

Feng shui je čínské umění, které je o životě v souladu a harmonii. Posláním Feng shui je přinášet příjemný pocit ze svého bytu nebo domu. Kdy každá změna, kterou ve svém prostředí uděláte, pomůže zároveň změnit nějakou součást Vašeho života. Ideální začátek s Feng shui je velký úklid  a energetická očista prostoru. Samotná metoda Feng shui má několik pravidel a je potřeba ji nastudovat, ale s úklidem můžeme začít kdykoliv. Tedy, pusťe se do toho a půl je hotovo. Společného s japonskou metodou Danshari, zmiňovanou výše, má to, že méně je někdy více. Tedy mělo by se začít zbavením se zbytečností, které se nám nashromáždily v bytě. Všeho nepotřebného se tedy zbavte. Můžete začít šatní skříní. Pokud shromažďujete oblečení, které jste několik let neměli na sobě, určitě nemá smysl je schovávat. Můžete jimi udělat radost někomu jinému nebo je věnovat potřebným. Pokračovat můžete koupelnou, kde často také skladujeme nepotřebné věci, jako prázdné lahvičky od přípravků a parfému nebo přípravky s prošlou záruční dobou. Těchto věcí se také zbavte. Starou elektroniku neschovávejte na horší časy. Podle metodyFeng shui by také nemělo nic být pod postelí, aby energie mohla proudit.

Úklid podle Marie Kondo

Základem techniky uklízení podle Marie Kondo je minimalismus a efektivita úklidu.

Marie Kondo radí začít tím, dát stejné věci na jednu hromadu a neukládat je na různá místa. Vezměte tedy knihy, časopisy, kosmetiku…udělejte hromádky a to, co vás už netěší nebo nepotřebujete, toho se zbavte. Vybírejte podle pocitu – tedy vezměte danou věc do ruky a pokud z ní máte dobrý pocit, radost a spokojenost, ponechte si ji. Pokud necítíte nic nebo máte nepříjemný pocit, zbavte se ji. Každá věc musí mít své místo, pak budete jednoduše vědět, kam ji dát při úklidu a následně ji nebudete nikdy hledat.

Používejte přihrádky a krabice – stejné věci na stejné míso, do stejné krabice.

Třiďte podle velikosti – k tomu poslouží nejlépe průhledné plastové krabice.

Oblečení skládejte a ukládejte vertikálně, nebudete tak nosit jen oblečení na vrchu komínku, ale dostane se na vše. Navíc se vám komínky nebudou bortit, když budete chtít zrovna něco zespodu.

A pak je ještě poslední metoda a to metoda nejjednodušší – zavolejte na úklid Super souseda. 😊

Komentáře