šetříme za topení

Topení ve většině domácností už jede na plné obrátky, proto Vám přinášíme pár tipů, jak ušetřit za energie a přesto být v teple. 😊 Výdaje za teplo jsou každým rokem vyšší a přitom stačí pár triků, abychom topili efektivně a přitom neplýtvali.

Důležité je minimalizovat topné ztráty

Nejvíce tepla, jak je známo odchází špatně izolovanými okny a dveřmi. V první řadě je tedy dobré zkontrolovat okna a dveře a zvážit výměnu. Ve většině případů vše vyřeší výměna těsnění, které nestojí mnoho, zvládnete to sami a přitom je plně dostačující. Topení pak bude rychlejší a nebude Vám teplo unikat ven. Jak by řekly naše babičky: „Nebudete topit Pánu Bohu do oken.“

Pokud se na opravu těsnění sami necítíte, nechte to na našich Super Sousedech:

  Zadat zakázku

Větrejte krátce, ale intenzivně

V zimě by se mělo větrat několikrát denně jen pár minut, ale o to intenzivněji. Tedy otevřít dveře a okna dokořán, udělat průvan a opět zavřít. Stěny za tak krátkou dobu nestačí vychladnout a vzduch se v místnostech vymění. Krátce po vyvětrání se teplota v místnosti opět vrátí do Vámi požadované.

Dlouhé větrání pomocí ventilaček není v zimě vůbec doporučováno. Stěny se ochladí a místnosti se pak dlouho vyhřívají.

Topení nesmí být zakryté

Častá chyba je překrývání topení a radiátorů nábytkem, který pak brání teplu prostoupit do domova. Stejně tak sušení prádla na topení není správné. Rovnoměrnému prostoupení tepla brání i záclony a závěsy.  Naopak hliníková folie za radiátorem odráží teplo, které může efektivněji prostupovat do místností a dům se vytopí rychleji.

Topte s rozumem

Jaká je optimální teplota? Říká se, že ideální teplota pro obývací pokoj je mezi 20 – 22 °C, místnosti, kde spíme, by naopak měly být chladnější 18 – 20 °C, nejtepleji by mělo být v koupelně – okolo 24 °C.

Pokud snížíme naši požadovanou teplotu jen o jeden stupeň, ušetříme ročně až 6 % energie.

Při odchodu z domu nevypínejte topná tělesa, ale pouze snižte požadovanou teplotu. Stěny domu  zůstanou stále prohřáté a při příchodu domu vytopíte rychleji s nižší spotřebou, než kdybyste vytápěli zcela vychladlý dům.

 

 

Komentáře