Repelent je v dnešní době povinná výbava na jakýkoliv výlet, ale už i na zahradách začíná být nezbytným pomocníkem.

S letní sezónou a začátkem prázdnin začíná setkávání s rodinou a příteli na našich zahradách, grilování, bazénové radovánky, výlety,ale i jedna nepříjemnost, kterou jsou komáři a klíšťata, které dokáží otrávit život.

Letos je klíšťat více než obvykle, protože byla mírná zima a jakmile začnou být noční teploty nad nulou, můžeme se s nimi setkat. Už dávno neplatí, že jsou klíšťata jen v lesích a na loukách, klíšťata se hojně objevují už i na udržovaných a pravidelně sekaných zahradách.

Jak se ochránit proti klíšťatům a komárům pomocí domácích repelentů?  Přečtěte si návod na domácí repelenty bez chemie, který zvládne každý. Tyto repelenty jsou samozřejmě účinnější kratší dobu než repelenty, které obsahují DEET, ale je to nechemická alternativa oproti těm kupovaným.

Hmyz obecně nemá rád pronikavou vůni bylin. Tedy pokud zvolíte k výrobě repelentu aromatické byliny jako rozmarýn, levandule, eukalipt, máta, hřebíček, fenykl, šalvěj, citrusy, nešlápnete vedle.

Hřebíčkový repelent:

Do 100ml lékárenského lihu nadrťte pytlík hřebíčku. Macerujte 2-3 týdny. Tekutinu pak stačí scedit a nalít do rozprašovače.

 

Repelent z šalvěje

Do sklenice dejte citrusy všeho druhu a kolem 30 lístku šalvěje. Vše zalejte horkým olejem, sklenici uzavřete a nechte odležet alespoň dva týdny v chladu a tmě, poté sceďte a je máte hotovo.

 

Rozmarýnový repelent

1 sáček rozmarýnu nasypte do převařené odstavené vody a nechte vyluhovat až do vystydnutí. Poté přeceďte a přidejte 2 lžíce vinného octa. Nezapomeňte promíchat.

 

Peprmintový repelent

Peprmintový repelent vyrobíte tak, že do pul litru převařené vody nakapete 30 kapek peprmintového oleje

 

Levandulový repelent

100 g levandule dáme do sklenice a zalijeme ji jablečným octem tak, aby byla celá ponořená a necháme 3 týdny macerovat. Sklenici občas protřepeme. Po 3 týdnech scedíme tekutinu a přidáme 10 ml lékárenského lihu.

 

Repelent z rýmovníku

Listy rýmovníku zalijeme horkou vodou a necháme vychladnout, poté přidáme vinný ocet a necháme do druhého dne uležet. Scedíme a uchováváme v lednici.

 

Různé tipy a triky na další domácí vychytávky se dočtete na našem blogu.

Komentáře