Daňové přiznání

Daňové přiznání za rok 2019 – nejvyšší čas začít, aby se vše zvládlo v klidu, včas a bez stresů.

Březen je měsíc daňového přiznání, které je pro mnohé strašák. Mám všechny potřebné podklady? Stihnu ho podat včas? Bude správně vyplněné?

Je čas dát dohromady všechny doklady, dokumenty a faktury a pustit se do počítání. Ti větší šťastlivci předají jen hromádku dokumentů a podkladů své účetní, která přiznání vyplní a je jej odnesou na příslušný finanční úřad.

 

Dejte si upomínku

Daňové přiznání je třeba odevzdat do 1. dubna 2020. Zbývá už tedy poslední měsíc. Pokud podáte daňové přiznání 5 pracovních dní po uplynutí podací lhůty, stále jste v toleranci a bez sankcí.

 

Kdo musí daňové přiznání podat?

Daňové přiznání podávají živnostníci, podnikatelé, umělci a další osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Není už také výjimkou, že daňové přiznání podávají také zaměstnanci.

Osoby, které nejsou osvobozeny od daně z přijmu, ale měli v loňském roce zdanitelné příjmy alespoň 15 tisíc Kč, musí také podávat daňové přiznání.

 

Jak daňové přiznání podat?

Daňové přiznání podáváme na finanční úřad – územní pracoviště místně příslušné poplatníkovi. Lze ho poslat také poštou. Finanční správa nabízí možnost podat daňové přiznání na svých webových stránkách elektronicky, a to formou datové zprávy. V tomto případě je potřeba mít ověřený elektronický podpis podavatele.

 

Pokud máte všechny potřebné dokumenty k daňovému přiznání pohromadě, pusťte se do toho, ať máte klidný březen. Ještě stále je čas dohledat co chybí a daňové přiznání podat bez front na finančním úřadu nebo mít strach, že ho pošta nestihne doručit v řádném termínu.

 

Držíme Vám palce! Váš Super Soused 🙂

Komentáře