Léto je v plném proudu a zahrada nám bohatě odměňuje naši péči. Ovoce a zelenina zrají, a tak nastává čas sklízet a přemýšlet, jak nejlépe zpracovat letošní úrodu. Pojďme se podívat na několik způsobů, jak uchovat chuť léta na dlouhé zimní měsíce a co nejvíce využít všechno to, co zahrada nabízí. 

První krok při zpracování úrody je samozřejmě sklizeň. Je důležité sklízet ovoce a zeleninu v jejich optimálním zralostním stavu. Přezrálé plody se rychle kazí, zatímco nezralé mohou postrádat chuť. Každá plodina má své ideální období sklizně, takže se vyplatí sledovat zahradu pravidelně. 

Jedním z nejjednodušších a nejoblíbenějších způsobů, jak zpracovat úrodu, je konzervování.

Marmelády, džemy a kompoty jsou skvělým způsobem, jak uchovat ovoce. Při výrobě domácích marmelád a džemů se můžete vyřádit s různými kombinacemi ovoce a přidávat bylinky nebo koření pro zajímavější chutě. O tom napíšeme někdy příště. Kompoty jsou zase ideální pro rychlé a jednoduché zpracování většího množství ovoce. Domácí zavařování je další klasickou metodou, která nikdy nevyjde z módy. Zavařování zeleniny, jako jsou okurky, papriky nebo rajčata, vám umožní vytvořit chutné a trvanlivé konzervy, které můžete využít jako přílohu nebo základ pro vaření. 

Kvašení je další skvělá metoda, jak uchovat zeleninu.

Kvašená zelenina, jako je kysané zelí nebo kimchi, je nejen chutná, ale také plná prospěšných probiotik, která podporují zdraví střev. Kvašení je navíc překvapivě snadné – stačí zeleninu nakrájet, osolit a nechat několik dní kvasit v uzavřené nádobě. 

Sušení je tradiční metoda, jak uchovat ovoce, zeleninu a bylinky.

Sušené ovoce je skvělým a zdravým snackem, který můžete mít vždy po ruce. Bylinky, jako je máta, bazalka nebo rozmarýn, lze snadno sušit a uchovat pro zimní měsíce, kdy čerstvé bylinky nejsou k dispozici. 

Máte mrazák?

Pak je mražení jedním z nejjednodušších způsobů, jak uchovat úrodu. Ovoce, zeleninu i bylinky můžete zamrazit a používat je po celý rok. Mražení zachovává většinu živin a chutí, a je tak skvělým způsobem, jak si užívat letní plody i v zimě. 

Nezapomeňte také na domácí šťávy a sirupy.

Čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo rybíz, můžete snadno přeměnit na chutné sirupy nebo šťávy. Stačí je povařit s cukrem a přefiltrovat. Tyto domácí nápoje jsou skvělé pro osvěžení během horkých letních dnů nebo jako základ pro různé koktejly. 

 

Komentáře