Pravidelné čištění okapů umožňuje vodě volně proudit a odvádět ji bezpečně pryč od domu. To chrání nejen vaši fasádu ale i základy domu.

Jak často byste měli okapy čistit?

Ideální je čistit okapy dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Jarní čištění pomáhá odstranit nečistoty, které se nahromadily během zimy a připravuje okapy na jarní deště. Podzimní čištění je zase důležité kvůli spadanému listí, které může okapy snadno ucpat. Pokud žijete v oblasti s hustými lesy nebo častými bouřkami, možná budete potřebovat čistit okapy častěji.

Jak na to?

Čištění okapů není složitá činnost, ale vyžaduje opatrnost a správné nástroje. Používejte pevný žebřík, rukavice a vhodné nářadí, jako jsou okapové lopatky nebo speciální kartáče na okapy. Po odstranění větších nečistot můžete okapy propláchnout vodou, abyste se ujistili, že jsou zcela čisté a voda volně odtéká. Pokud nejste fanouškem výšek nebo máte složitější systém okapů, můžete zvážit najmutí profesionálů, kteří okapy vyčistí za vás.

Tip na závěr

Kromě pravidelného čištění můžete instalovat ochranné mřížky nebo síťky, které zabrání vniknutí větších nečistot do okapů. Také pravidelně kontrolujte spoje a upevnění okapů, aby byly pevné a nepoškozené. Uvolněné nebo netěsnící spoje mohou způsobit úniky vody.

 

Komentáře