Renovace starého nábytku je skvělý relax v těchto dnech.

Našli jste na chalupě na půdě nějaký starý kousek nábytku po Vaší prababičce a chtěli byste ho ještě využít? Můžete si ho renovovat sami. Poradíme Vám, jak na to.

Renovace začíná 🙂

Při renovaci starého nábytku je potřeba dodržet pár základních postupů. I nezkušení restaurátoři mohou zvládnout vykouzlit ze starého kusu nábytku pěkný kousek, který ještě léta poslouží.

 

Zkontrolujte stav dřeva

Pokud je u nábytku poškozena jen povrchová úprava, máte vyhráno a renovace nebude složitá. Nejprve je potřeba zjistit, jestli je dřevo nábytku stále zdravé. Pokud je dřevo suché, není ztrouchnivělé nebo napadené červotočem, máte vyhráno a můžete se pustit do renovace.

 

Odstraňte původní nátěr

Čištění starého nátěru je pro renovaci nábytku nejdůležitější. Pomohou Vám brusky, kartáče, brusný papír a pilníky. Je potřeba důkladně očistit dřevo od původního nátěru. Postupujte opatrně, abyste nenarušili strukturu samotného dřeva. Nejlépe čistit ve směru vláken, aby nevznikly zbytečné rýhy.

renovace

Nátěr nábytku

S výběrem barvy nebo laku Vám pomohou ve specializovaných prodejnách. Pokud budete mít renovovanou věc v bytě, je potřeba použít laky a barvy do interiéru. Nejlepších výsledků dosáhnete nátěrem několika tenkých vrstev naředěné barvy. Čím je vrstva barvy silnější, tím bude nábytek odolnější. Na závěr přetřete bezbarvým lakem, který dodá nábytku lesk.

 

Lze použít i jiný materiál

Vnitřky nábytku nebo také dvířka lze oživit kvalitní tapetou. Pokud máte kreativního ducha, můžete na nábytek namalovat různé vzory. Většinou je potřeba u renovovaného nábytku vyměnit i panty nebo madla. Dnešní doba nabízí na výběr velké množství úchytek i madel, které budou vypadat skvěle i na starém renovovaném nábytku.

 

Bezbarvý lak

Bezbarvé laky na dřevo udělají také velkou parádu. Pokud se rozhodnete zachovat vzhled dřeva, použijte jen bezbarvý lak, který nechá vyniknout jeho struktuře.

renovace

Péče o nábytek

Dřevěný nábytek potřebuje péči. Nejlépe dřevu dělá včelí vosk, který je v péči o dřevo bezkonkurenční. Použít lze i speciální olej na dřevo.

 

Pokud si na renovaci Vašeho nábytku přeci jen netroufáte, pomohou Vám naši Super sousedé. 🙂

 

Zadat zakázku

Komentáře